Nakon duge borbe za svoja prava, višetjednog štrajka, a konačno i sudskih prijepora, radnici županjske tvornice kombajna Same Deutz Fahr Žetelice, napokon su uspjeli dogovoriti povećanje plaća. Naime, uprava im je odlučila povećati plaće, a pojedinosti su dogovorene na radnom sastanku čelnika grupacije SDF i tvornice s predstavnicima sindikata, održanom protekloga petka u sjedištu SDF Grupe u Trevigliu u Italiji.

Podsjetimo, štrajk je počeo još 9. siječnja, vrlo brzo ga je poslodavac sudskim putem pokušao osporiti, ali Županijski sud u Vukovaru proglasio ga je zakonitim, da bi Vrhovni sud ipak prihvatio žalbu Uprave i zabranio štrajk, pa su se radnici 8. veljače vratili na svoja radna mjesta i nastavili proizvodnju.

U štrajk su krenuli nakon što im poslodavac nije htio ispuniti zahtjeve u kojima su tražili povećanje bruto plaće od 740 kuna na svim razinama, plus osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji. Nakon odluke Vrhovnog suda radnici su se vratili na posao, a regionalni pravni povjerenik SSSH-a Mato Stanković najavio je tada podizanje ustavne tužbe zbog povrede ustavnog prava na štrajk i načela zakonitosti. Upozorio je da je njome povrijeđen Zakon o radu jer im je ograničeno pravo na štrajk zbog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora. Nakon svega, Uprava ih je krajem prošlog tjedna pozvala na sastanak, a nakon višesatnih pregovora dogovor je ipak postignut, i to povećanje plaća na svim razinama iz Aneksa Kolektivnog ugovora iz travnja 2016., počevši s plaćom za ožujak 2019. godine, s isplatom u travnju.

“U Italiji smo se sastali s čelnicima grupacije i tvornice kombajna u Županji i dogovorili smo povećanje bruto plaće za ovu godinu u iznosu od 487,50 kuna na svim razinama, od sezonaca pa nadalje. A u sljedeće dvije godine povećanje za dodatnih 260 kuna, i to 112,50 kuna u sljedećoj i 150 kuna u 2021. godini. Riječ je o ukupnom povećanje bruto plaće za 750 kuna u tri godine. Štrajk nije uspio i morali smo prihvatiti uvjete koji su nam ponuđeni. Dogovoreno povećanje nije na način kako smo mi to tražili, ali opet je nekakav pomak i ipak možemo biti zadovoljni”, ističe sindikalni povjerenik u ovoj tvornici Marko Ivkošić.

Inače, uz predstavnike sindikata Podružnice SDFŽ-a, sastanku u Italiji nazočili su i predsjednik SSSH-a Mladen Novosel, pravni povjerenik SSSH-a Mato Stanković, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) Siniša Kosić i regionalni povjerenik Antun Štivić.