U Leeuwardenu u Nizozemskoj održana je nedavno godišnja konferencija Europskog udruženja ugostiteljsko-turističkih škola, u čijem je članstvu više od 300 ugostiteljskih i turističkih škola iz cijele Europe. Na konferenciji je sudjelovala i Hrvatska, a predstavljala ju je Irena Bunčić iz Ivankova, učenica četvrtog razreda Srednje strukovne škole Vinkovci i jedina predstavnica Lijepe naše. Irena se natjecala u disciplini slastičarstvo koja je okupila 34 učenika, odnosno 17 timova iz 15 europskih zemalja. U timu je bila s Ceesom Lustom, učenikom iz Nizozemske, a odličnim timskim radom ostvarili su veliku prednost ispred drugih natjecatelja i tako osvojili zlatnu medalju. Za natjecanje se Irena pripremala od početka rujna, a pripremala ju je Ružica Šošić, nastavnica slastičarstva iz Srednje strukovne škole Vinkovci.

Ova marljiva i talentirana 18-godišnjakinja kaže kako joj je pečenje kolača oduvijek bilo zanimljivo. “Od malih nogu sam sa svojom bakom pekla kolače. To me je oduvijek privlačilo, a posebno mi je zanimljivo bilo kako ukrasiti torte i kolače”, ističe Irena te dodaje kako, naravno, voli slatko. Iako se zapravo školuje za turističko hotelijerskog komercijalista, na natjecanju je sudjelovala jer je slastičarstvo jedan od predmeta koji pohađa. Za natjecanje u Nizozemskoj Irenu su predložile razrednica Ankica Živić i profesorica Marija Bošnjak, a očigledno je kako u svojoj procjeni nisu pogriješile.

Cilj ovog prestižnog natjecanja bio je da se države ujedine. Prvog dana natjecanja prosudbeno povjerenstvo formiralo je timove spajajući učenike iz različitih zemalja i s različitih govornih područja. Tada timovi imaju 90 minuta da zajednički, na engleskom jeziku, osmisle slasticu s obaveznim zadanim elementima, napišu recepturu, a drugog dana rade prema toj recepturi. Za praktičan rad imali su dva sata, a ovogodišnja tema bila je izraditi četiri jednaka deserta i poslužiti ih na četiri tanjura. Morali su sadržavati: biskvit, dvije različite kreme, dva različita pripravka od jabuka i hrskavi dio. Ove su godine natjecatelji imali još jedan izazov, jer su tek prije samog natjecanja saznali dodatne namirnice za desert. Zadatak nije bio nimalo lagan, a Irena je jedna od naših vrijednih učenica koja je dokazala kako se predan rad i upornost uvijek isplate.

Učenici Srednje strukovne škole ovo je prvo natjecanje, ali kako kaže, nada se da nije i zadnje. “Zlatna medalja mi daje snagu da ostvarim svoj najveći san i to mi je samo poticaj da se još više trudim. Cilj mi je prvo završiti srednju školu, potom fakultet, pa da se u životu mogu osamostaliti i postati ono što želim, a najveća želja mi je jednoga dana otvoriti vlastitu slastičarnicu”, rekla nam je ambiciozna Irena.