Škole u Hrvatskoj do početka drugog polugodišta dobit će 91 tisuću tableta kao tehnološku podršku izvođenju za razrede koji od ove godine frontalno uvode reformu, rečeno je danas u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Isporuka 91.641 tableta, za koje su ukupna sredstva u vrijednosti od 101.2 milijuna kuna s PDV-om odobrena iz Europskog socijalnog fonda, počinje 16. prosinca. Postupak je proveo Središnji državni ured za javnu nabavu.

“Ovo je važan korak u digitalnoj transformaciji škola. On će bitno doprinijeti dinamici nastave i motivaciji učenika.”, kazala je ministrica Blaženka Divjak na brifingu za novinare na kojem su dobavljači predstavili tablete, a nakladnici na njima svoje nastavne sadržaje.

Istaknula je da je tehnika podrška pedagogiji i metodici, a ne sama sebi svrha, te iznijela podatke istraživanja među učenicima koji su proteklu godinu polazili jednu od 74 eksperimentalne škole, a koji favoriziraju digitalne tehnike.

“Ti podaci govore da 75 posto njih voli koristiti računala u nastavi, da ih je 87 posto izjavilo da koristi računala s lakoćom i da 80 posto njih koristi podatke za učenje koje nalazi na internetu.”, kazala je ministrica Divjak.

Svaki će učenik u 5. i 7. razredima osnovne škole, koji frontalno uvode reformu, dobiti tablet koji će moći nositi kući. Prošle je godine nabavljeno 8.4 tisuće tableta za eksperimentalne škole, ta da su prije toga škole dobile računala i projektore. U dvije sljedeće godine nabave će se ponoviti tako da će svi učenici dobiti tablete kako budu ulazili u reformu.