U posljednja 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske provedeno je ukupno 159 nadzora pridržavanja mjera propisanih Odlukom Stožera civilne zaštite RH u različitim objektima (ugostiteljski objekti, noćni klubovi, prodavaonice i dr.).

PU vukovarsko-srijemska priopćila je kako su zbog nepoštivanja Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, policijski službenici protiv pravne osobe za ugostiteljstvo, usluge i trgovinu u Vinkovcima i odgovorne osobe u pravnoj osobi podnijeli optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz članka 47. stavka 2. točke 10. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Naime, policijski službenici su za 14 stolova ispred ugostiteljskog objekta na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima zatekli ukupno 31 osobu koje su se nakon upozorenja policijskih službenika razišli, čime je prestalo daljnje činjenje prekršaja.

Tijekom protekla 24 sata evidentirano je sedam kršenja mjere samoizolacije za koje su počiniteljima izdani prekršajni nalozi sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Netom iza ponoći 14. siječnja prilikom granične kontrole na graničnom prijelazu Bajakovo policijski službenici za graničnu kontrolu su provjerom vjerodostojnosti utvrdili dva krivotvorena nalaza PCR testa na COVID-19.

Naime, 63-godišnjak i 28-godišnjak s prijavljenim prebivalištem na području Karlovačke županije, a koji borave u Republici Srbiji zbog zaposlenja te imaju prijavljen privremeni odlazak iz Republike Hrvatske, pri ulaznoj graničnoj kontroli u 00,12 sati policijskim službenicima su predočili krivotvorene obrasce negativnog PCR testa na Sars-Cov2 Instituta za javno zdravlje Srbije kako im se, sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH, ne bi odredila mjera samoizolacije na adresi prebivališta.

Osumnjičeni su uhićeni radi provođenja kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Krivotvorenje isprave“ te su nadležnom državnom odvjetništvu protiv njih podnesene kaznene prijave redovnim putem.