12 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Istekli osobni dokumenti još važe, ali ne treba čekati ni krajnji rok

Više od autora

- vl promo-

Hrvatski građani još uvijek mogu koristiti osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole, kojima je istekao rok važenja za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19. Ipak, iz Ministarstva unutarnjih poslova preporuka je ne čekati baš krajnji rok.

Početkom studenoga Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je građane koji u Sloveniju žele ući s osobnom iskaznicom da to ne mogu učiniti ako je dokumentu istekao rok važenja. U slučaju sa Slovenijom dogodilo se ono na što je već upozoravano. Hrvatska je, naime, nakon promjene zakonskih odredbi 2020. godine zbog epidemije COVID-19 bolesti, obavijestila sve države o priznavanju važenja hrvatskih dokumenata kojima je istekao rok, ali o propisima svake države ovisi hoće li one taj dokument priznati ili ne.

U Ministarstvu unutarnjih poslova doznajemo o kojem je broju isteklih dokumenata riječ. Prema podacima od 11. studenoga isteklih osobnih iskaznica, za koje se podaci odnose samo na osobe koje su dužne posjedovati važeću osobnu iskaznicu (punoljetne hrvatske državljane s prebivalištem u RH) u Hrvatskoj je bilo 185.513. U Vukovarsko-srijemskoj županiji taj je broj bio 5.770, a u gradu Vinkovcima 1.292. Najveći je broj isteklih putovnica. U Hrvatskoj to je bilo 378.325, u Vukovarsko-srijemskoj županiji 12.694, a u gradu Vinkovcima 2.823. A najmanje je bilo isteklih vozačkih dozvola. U Hrvatskoj 69.515, u Vukovarsko-srijemskoj županiji 2.376, a u gradu Vinkovcima 569.


Svi koji imaju istekle dokumente ne moraju podnositi zahtjev za izdavanje novih najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije. Ipak, preporuka je ne čekati baš krajnji rok.

„Građani mogu kada žele, što je i preporuka ovoga Ministarstva, neovisno o prolongiranju roka važenja isteklih osobnih isprava, podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava, a što u pravilu, s popuštanjem epidemioloških mjera u većem broju slučajeva, stranke i čine”, ističu u MUP-u.

Recimo i to kako je od 2015. godine u Hrvatskoj u tijeku postupak izdavanja elektroničkih osobnih iskaznica, a u kolovozu prošle godine uvedena je nova eOsobna iskaznica druge generacije. Uz certifikate koji omogućavaju identifikaciju za pristup digitalnim uslugama i elektroničko potpisivanje dokumenata, s uvođenjem nove eOsobne građanima je na raspolaganju i uvoz certifikata na mobilne uređaje i njihovo korištenje na mobitelima i ostalim pokretnim uređajima. Certifikati sadrže identifikacijske podatke osobe i njezin javni ključ koji omogućuje da se na nedvojben način s fizičkom osobom povežu podaci za verificiranje elektroničkog potpisa i potvrdi identitet osobe.

Prema podacima PU vukovarsko-srijemske od 2015. godine do 30. rujna 2022. godine na području županije izdano je 254.275 eOsobnih, a u Vinkovcima 73.432. U 2022. na području županije izdano ih je 41.781, a na području grada Vinkovaca njih 11.749.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno