23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala u našoj županiji

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Početna konferencija projekta “Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području Vukovarsko-srijemske županije”, održana je jučer u općinskoj vijećnici u Babinoj Gredi. Naime, županija i Općina prepoznale su razvojni potencijal geotermalnog ležišta te je, uz osnivanje zajedničke tvrtke koja će operativno provoditi aktivnosti istraživanja i eksploatacije, izrađena Studija geotermalnog potencijala na području općine Babina Greda, koja je po prvi puta objedinila i detaljno pokazala o kako značajnom potencijalu se radi.

Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, a partner na projektu je Općina Babina Greda. Ovaj projekt uključuje izradu kompletne tehničke dokumentacije sukladno Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, prije i poslije bušenja, ukupne vrijednosti 2.130.000 kuna, od čega je 85% financirano sredstvima EU. Dobivena je dozvola za istraživanje, te su riješeni imovinsko-pravni odnosi u gospodarskoj zoni Krčevine, a projekt bi trebao trajati 48 mjeseci.

Na konferenciji su govorili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, načelnik općine Babina Greda Josip Krnić, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota i voditelj projekta Saša Dević. “Riječ je o strateškom projektu Vukovarsko-srijemske županije, definiranim u okviru projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je uključen i u Razvojni sporazum. Projekt ima izuzetnu važnost zbog mogućeg značajnog utjecaja na gospodarski razvoj, otvaranja novih radnih mjesta, privlačenja ulaganja i općenito podizanje životnog standarda stanovnika općine kao i naše županije”, rekao je ovom prilikom župan Božo Galić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno