10 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Isus nam daje ‘živu vodu’ od koje struji život vječni

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U trećoj smo korizmenoj nedjelji. U tradiciji crkve ova nedjelja se naziva ‘Bezimena’, a najvjerojatnije joj je dat taj naziv iz poštovanja prema korizmi i Isusovoj muci, pojašnjava župnik Župe Presvetog Srca Isusovog, Ladislav Dort.

Crkva je, napomenuo je župnik u svojoj poruci, oduvijek shvaćala korizmu kao intenzivnije vrijeme za obnovu svijesti o svojoj krštenosti – o nasljedovanju Krista. Stoga nam Crkva, osobito u Godini A, pažljivo, svake nedjelje, odabire biblijska čitanja. U središtu čitanja je: Krist kao Učitelj i kao Uzor, kako bi se mogli, svojim životom, ostvariti kao Božji ljudi, graditelji novoga, Božjega svijeta.

„U trećoj korizmenoj nedjelji, evanđelist Ivan nas upoznaje s Kristom, darovateljem žive vode, mesijanskim dobrom. Stoga je glavna tema misnih čitanja upravo voda. Bez nje, nema ni života. Kruh i voda održavaju čovjekov fizički život, no ovdje je riječ o vodi koja održava život i utažuje žeđ”, pojašnjava Dort dodavši kako to potvrđuje i prvo čitanje ove treće korizmene nedjelje, govoreći kako Bog daje narodu vodu iz kamena, u pustinji. Bez vode svi bi umrli.


Narod mrmlja protiv vođe i protiv Boga. No, On ostaje vjeran, poučavajući njih kao i nas danas da je nekad lakše smekšati kamen nego ljudsko srce suočeno sa svojom nevjerom, nastavlja župnik Dort. Slično je, kaže, i u evanđelju. „Isus je došao na zdenac jer je tjelesno žedan. Tamo susreće ženu Samarijanku, a ta je žena žedna duhovno. U razgovoru s Isusom, ona u Njemu prepoznaje onoga tko može utažiti njezinu žeđ. Žena je grešnica koja se skriva od ljudi, no Isus ju ne osuđuje. Isus ju prihvaća i nudi joj „živu vodu“ – vodu od koje „struji život vječni”. On je voda novoga života“, poručuje velečasni Dort.

Njegov Duh zahvaća ženu, oživljava je od smrtnosti i daruje joj novi život. Žena u Isusu prepoznaje Mesiju. Poučava nas da možemo imati pouzdanja u njega, jer u čemu je sam bio iskušavan, može i nama iskušavanima pomoći.

„To je nada koja „ne posustaje,“ a sveti je Pavao dodatno učvršćuje riječima: „dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije.“ Hvala mu!”, zaključio je svoje propovijedanje župnik Ladislav Dort.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno