16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Ivan Bosančić s više od 6.100 glasova u 5. izbornoj jedinici prometnuo se u kapitalca HDZ-a

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Birali smo srijedom, zanemarili prekrojene izborne jedinice, i dalje malu izlaznost u tradicionalno desnim utvrdama. Mit velike izlaznosti srušen je i ubrzo demantiran medijski senzacionalizam kojim se umjetno poticala panika i neizvjesnost u gotovo svim političkim taborima. Tko će sastavljati novu vladu pitanje je svih pitanja nakon najneobičnijih parlamentarnih izbora u novijoj hrvatskoj povijesti.

Javnost priželjkuje kako će to, a s obzirom na izborni rezultat, biti brzo i civilizirano rješeno s ciljem stabilnosti države i nastavka normalnog funkcioniranja institucija. Rezultatski, relativnom većinom uz osvojen 61 mandat, HDZ pobjeđuje na parlamentarnim izborima.

„Imali smo dobar rezultat i ostvarili snažnu pobjedu, naša izborna jedinica opet ima najbolji rezultat od svih pa ne možemo biti nezadovoljni. Vjerujem da ćemo vrlo brzo imati Vladu i da ćemo se kroz nekoliko dana vratiti poslu i projektima na našem području”, poručuje postizborno vinkovački gradonačelnik i izabrani budući saborski zastupnik Ivan Bosančić.

Kako stvari stoje, HDZ-u se ukazala povijesna prilika za sastavljanje treće vlade, a najpragmatičnije rješenje, ocjenjuje većina upućene javnosti, bio bi Domovinski pokret o čemu se nagađa već neko vrijeme. Naime, Rijeke pravde okupljene oko SDP-a u novi saziv sabora ulaze s 42 mandata, Domovinski pokret 14, Most 11, a Možemo! 10 mandata. Po 2 mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.

Manjinska vlada, prema većini političkih analitičara, nestabilna je i nije rješenje jer realno može “pasti” svakog trenutka, na banalnoj raspravi, ne ide li uz mlin strankama koje ju podržavaju. Novi izbori, preskupo i predugo s tehničkom vladom koja nema legitimitet. Ako ima volje, bit će i načina pa bismo se za koji dan ili tjedan mogli nadati stabilnoj većini ako apetiti ne budu megalomanski.

U razgovoru s nekolicinom Vinkovčana, zaključujemo, nema žući objavom rezultata, a suglasni su oko toga da život ide dalje jer odlučila je konačno većina pa tu činjenicu treba uvažavati.

Evica Bainac: “Nadam se da će ovoga puta biti neke promjene, ponajviše za mlade koji se trude ovdje opstati i normalno živjeti, da si mogu osigurati stambenu situaciju i posao, da ne moraju otići iz naše države. Izlaznost je možda mogla biti i bolja, ali dobro je, opet bolje nego što je bilo prije 4 godine.” 

Slavko Bošnjak: “Kako je tako je. Ne mislim da će ovi izbori donijeti išta novo, stara ekipa ostaje pa neće biti ni promjene. Ja osobno nemam s time problem, kako smo glasali, tako će nam biti, neki su zadovoljni neki ne, ali to je sve normalno.”

Manda Božić: “Bila sam zadovoljna prije, zadovoljna sam i sada. Ovi su mi bili dobri, bili smo napredni i ne bih ih htjela mijenjati s nijednom drugom strankom, pogotovo nekim izmišljenim. Premijer je pametan, pristojan, u Europi ga poštuju, što je jako važno. Ja sam prava Šokica i Slavonka i sretna sam rezultatima.”

HDZ najjači u 5. izbornoj jedinici

Ono što je lokalnoj javnosti u najinteresantnije je 5. izborna jedinica s naglaskom na Vukovarsko-srijemsku županiju.


Ovdje HDZ bilježi najjači rezultat – 42,77 posto glasova. Slijede Rijeke pravde sa 19,58 posto, Domovinski pokret sa 17,38 posto te Most sa 8,48 posto osvojenih glasova. Pretvoreno u mandate dolazimo do brojke 14 s raspodjelom: HDZ – 7, Rijeke pravde – 3, Domovinski pokret – 3, MOST/Suverenisti – 1.

FOTO: Ivan Bosančić

Imenom i prezimenom s prebivalištem na ovom području, boje Vukovarsko-srijemske županije, u 11. sazivu Hrvatskog sabora predstavljat će Ivan Bosančić i Nikola Mažar (HDZ), Mario Milinković (SDP), Ivan Penava i Josip Dabro (DP) i Marijan Pavliček (MOST/Suverenisti). Čast, a još veća odgovornost.

Jedno ime se posebno nametnulo rezultatom.

Ukupno, u 5. izbornoj jedinici Ivan Bosančić s više od 6.100 glasova prometnuo se u kapitalca HDZ-a koji polako nadrasta lokalne okvire vidljivosti i kreće prema onoj nacionalnog predznaka.

FOTO: Ivan Bosančić

„Hvala svima koji su mi dali preferencijalni glas. To je jedna lijepa gesta, ali i jedan zalog da u narednom periodu moram zastupati sve projekte s područja Vukovarsko-srijemske županije i pokušati što više toga, kolokvijalno rečeno, iz Zagreba dovući u našu županiju”, najavio je vinkovački gradonačelnik koji je na terenu potonji dio komunicirao posebno intenzivno.

Birači su uzvratili povjerenjem, red je opravdati ga. Inače, Ivan Bosančić, za istaknuti je, donio je HDZ-ovoj listi u svom gradu 46 posto, brojkom gotovo 3.000 glasova što je na ovakvoj vrsti izbora ogroman kapital i evidentna potvrda uspješnog drugog mandata upravljanja gradom, ocjenjuju birači. Naravno, uvijek ima onih koji se neće složiti ili će reći, može to i bolje. Svakako, ali u ovom trenutku za većinu birača, od ukupno njih preko 60%, on je taj koji ima podršku (46 posto).

Vinkovci su u ukupnom rezultatu većinski birali HDZ te mu priskrbili gotovo 6.500 glasova ukupno 40,36. Nadalje, s dvostruko manje, ali drugi po omjeru snaga na ovim je izborima Domovinski pokret s 3.339 (20,74 posto) preskočivši prvi puta SDP čija je koalicija u gradu na Bosutu izbore završila na 18,66 posto i s oko 3.000 glasova. Iznad praga ostao je još samo MOST sa Suverenistima sa 9,49 posto odnosno 1.528 osvojenih glasova. Od 27.317, građansku dužnost obavilo je 16.598 birača što premašuje 60 posto izlaznosti Vinkovčana.

Znakovito, HDZ je zaplavio i Vukovar. Ono što je najavio Bosančić u izbornoj noći, potvrdili su rezultati DIP-a uz pobjedu od 35,17 posto što čini razliku u odnosu na zaostatak od 5,66 posto vladajućeg DP-a u Penavinom gradu.

FOTO: Ivan Bosančić

Nakon kriznog razdoblja, v.d. predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a, evidentno, uspio je novim pristupom opravdati povjerenje kolega i Središnjice, revitalizirati županijski HDZ i privući veliki broj simpatizera stranke na krajnjem Istoku Hrvatske što mu se honoriralo glasovima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno