Direktor Instituta za biokemiju u Frankfurtu Ivan Đikić rekao je danas da je tim znanstvenika uspio pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s koronavirusom te su otkrili spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

“To je veliki uspjeh našeg znanstvenog Instituta, posebno kolege Muencha, ali i kulture suradnje virologa i biokemičara. Kad smo shvatili što virus radi ljudskim stanicama, došli smo do dvije terapijske mogućnosti koje su trenutačno u kliničkim postupcima. To pokazuje bogatstvo znanosti, od bazične do kliničke”, rekao je Đikić za Dnevnik N1. Istaknuo je kako su poznavanjem informacija o virusima sve bolji u stvaranju novih lijekova, objasnivši kako ni za virus HIV-a i hepatitisa C nema cjepiva, ali postoje uspješni lijekovi.

Diljem svijeta popuštaju se mjere. “Ne smijemo se opustiti, trebamo pokrenuti gospodarstvo, obrazovanje, ali na pametan način. Većina znanstvenika predviđa drugi val. Moramo biti i dalje oprezni”, napomenuo je.

“To je i cilj kod koronavirusa. Ako ne dobijemo cjepivo na vrijeme, da ćemo preko istraživanja dovesti do stvaranje kombinatornih lijekova koji ciljano djeluju na ovaj virus. Za HIV nam je trebalo 20 godina da pobijedimo bolest. Važno je da nađemo pravilan lijek za koronavirus”, rekao je te dodao da brzina nije toliko važna kao pronalazak lijeka, osobito u slučaju ako se pojavi koronavirus 3 ili 4 kroz koju godinu.

Ako dođe do drugog vala, Đikić ističe da se trebamo bolje pripremiti kao sustav i osigurati bolje testiranje, ne samo genetsko nego i serološko.

Najslabija karika diljem svijeta bili su političari, kaže. “I u Hrvatskoj je došlo do upliva politike i struku. Nadajmo se da će se stožer pokušati izdvojiti iz političkih interesa.”