Foto: Matej Čelar
U četvrtak 17. rujna na Močvarnoj terasi će u sklopu programa Začarana Močvara svoj nastup održati Ivan Škrabe! Vrata kluba se otvaraju u 20:00 sati dok će koncert započeti sat poslije. Cijena ulaznice je 30 tj. 40 kn a možete je kupiti putem entrio sustava ili weba samog kluba. Broj ulaznica je ograničen a koncert se održava u skladu s epidemiološkim mjerama.
IVAN ŠKRABE (Zagreb)
“Poetika je ovo čovjeka kojemu je glazba nešto poput molitve, dok stihovima kao da želi tek podsjetiti da i dalje postoje manje prolazne stvari u ovom našem sintetikom i glasnoćom zagušenom svijetu” T.Matošin, Soundguardian.
Započeli smo najavu s ovom rečenicom koja najbolje opisuje glazbu ovog kantautora iz Jastrebarskog. Ivan Škrabe jedinstvena je pojava na našoj glazbenoj sceni. Bavi se lirikom koja direktno progovara iz srca, iz onog nesvjesnog I ogoljenog dijela. Vanvremenska glazba koju stvara svima nam daje utjehu u ovim vremenima kada je otuđenje postalo svakodnevica, I vraća nas na onaj put, put prema sebi.
Ivan iza sebe ima dva EP-a. O Škrabeu piše engleski novinar Eddie Cooney u eklektičnom glazbenom magazinu “R2 Rock’n’Reel”. Jedan je od aktera dokumentarnog filma “Music Is A Universal Language” te se pojavljuje u “Rezervnoj kulturi”, glazbenoj kronici književnika i kantautora Miloša Zupca, koji između ostalog piše o Ivanu: “Njegov glas je opojno sugestivan, njegova gitara plemenski mantrična. I prvi put – ovaj pjesnik transcendentog iskustva dopustio je da njegova pjesma bude profesionalno snimateljski tretirana i sačuvana. Samo u tom dopuštenju, a kamoli u pjesmama za pamćenje, sadržana je važnost ovog albuma za cjelokupnu hrvatsku I regionalnu produkciju.” Naš priznati pisac Miljenko Jergović oduševio se posljednjim EPom “Dodirom slobode” te je pisao o Ivanu i pjesmi “Napustite gradove” čiji je spot izašao nekoliko dana prije početka izolacije.
Nakon dugo vremena, Ivan je opet okupio bend i nastupima uživo razvijaju svoj zvuk. Na perkusijama će tako biti Bruno Vorberger (Franz Krafka Ensemble, Cul-de-Sac, Peach Pit), a na električnoj gitari Ivan Glasnović (New Folders, Pink Studio).
Začarana Močvara projekt pod umjetničkim vodstvom Nine Romić koji donosi koncerte intimnijeg ugođaja.