- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
Nakon objavljivanja samostalnog prvog albuma “Granulo je sunce” iz 2016. godine, Iz@ Medošević je za sljedeći album uzeo pojačanje u ritam sekciji Borgie (Bernard Vukić na bubnju i Berislav Pavišić na basu). Paralelno s promocijom prvijenca, Medošević je s Borgiama započeo raditi drugi album, za koji se znalo da će biti svojevrstan naklon svim teenage glazbenim utjecajima kojima su članovi bili izloženi tijekom dugogodišnjeg i nedovršenog procesa odrastanja i sazrijevanja. To je još više došlo do izražaja kada je u Borgie na mjesto bubnjara došao Kristian Debeuc, koji je s Izetom svirao u pretvorbenim ’90-ima, a nešto kasnije i s Berom. Dakle, nepoznanica nije bilo; moralo se naći mjesta za neke momke iz Detroita, Vinkovaca, Londona, Tacome i još pokojeg mjestašca. A to ustvari znači da je drugi album naslonjen na zvuk Stoogesa, MC 5, Motowna, prve inkarnacije Majki, Motorheada, Sonicsa… pametnom dosta!
Iz@ Medošević & Borgie: Opera u Sydneyu | Cover art: Damir Stojnić
Puno je truda i vremena uloženo u stvaranje ovog albuma, a čekanje se itekako isplatilo. Na “Operi u Sydneyu” deset je autorskih pjesama od kojih su već obavljena dva singl. Prvi je bio ‘Brodolom / Party’, pjesma u kojoj humorističnim tekstom govore o ozbiljnoj, uvijek aktualnoj temi homoseksualne ljubavi. Glazbeno, to je klasični garage rock’n’roll kojim su dali hommage bendovima poput The Who, T. Rex, starih Partibrejkersa i Vatrenog poljupca. Drugi singl ‘Dan i noć’ glazbeno i atmosferski sasvim je drugačija pjesma čiji tekst je brutalno iskren, bolan i moćan istovremeno. „’Dan i noć’ je masna-hypno-grunge bluesara koja vrišti o tumarajućoj stranputici, a šapće o nježnoj i posvećenoj ljubavi. Lijepa i tužna, valjajuća i plesna, lagana, a teška, niti muška, niti ženska…“ – autorov je opis pjesme.
Treći singl kojim predstavljaju cijeli album jer pjesma ‘Tužno osjećanje’, a da biste uvidjeli o kakvoj je atmosferi i poruci riječ, dovoljno je pročitati tekst pjesme izvučen iz zbirke pjesama Izeta Medoševića “Genij usamljenog čovjeka”.
Izet Medošević, riječki glazbenik, alter pjesnik i punk filozof autor je moćnih, iskrenih tekstova kojima govori o svakodnevici, vlastitim iskustivma, izmišljenim, ali iteako mogućim situacijama i okolnostima kojima smo zapravo svi mi okruženi. Zajedno sa svojom ritam sekcijom Borgie, napravio je opaki rock’n’roll album, na kojem ćete čuti vrišteće gitare, brutalne riffove, žestoki bubanj, mračni bas, uspješno kombiniranje s bluesom, ponekad i psihodelijom. i Kombinacija melodija, zvukova i atmosfera uz koje ćete poželjeti skakati, spojiti se sa zaraznom energijom ili se prepustiti melankoličnim notama i pričama o surovoj realnosti.
Iz@ Medošević & Borgie, 2018. | Foto: Marko Gracin
“I ništa od “Opere” ne bi bilo da nije bilo frendova koji su podmetnuli svoja leđa za bend u različitim fazama stvaranja albuma. Svi oni su navedeni i zapisani na omotu albuma. “Opera” ne donosi ništa revolucionarno novo u glazbenom smislu, ali otkriva svoje korijene i to čini do jaja – nikakva konfekcija, nego šivanje po mjeri: Savile Row rokenrola.” – poručuju Izet i Borgie.
Tko god voli neka od gore navedenih imena voljet će “Operu u Sydneyu”, a kome je to nepoznanica zavoljet će Iz@a i Borgie jer su najbolji rokenrol bend od Varne do Gibraltara.
Tekstove pjesama potpisuje Izet, a u glazbi i aranžmanima mu se pridružuje Berislav Pavišić. Bubnjeve je na albumu odsvirao Bernard Vukić Beco, a još su svirali i pjevali Ana Jakšić (prateći vokal), Davor Tomić (gitara), Luka Benčić (Hammond, Rhodes, akustična gitara), Sandi Mrkša (pedal steel) i Zoran Medved (austična i električna gitara, orgulje, perkusije).
Autor fotografija je Marko Gracin, cover art potpisuje Damir Stojnić, a grafičko oblikovanje albuma je realizirao Dobriša Radovanović.
Čuti ih uživo posebno je iskustvo koje svatko treba barem jednom doživjeti, a prva prilika je već ovaj petak 6.12. u Kulturnom centru Mesnička, na koncertnoj promociji albuma, a sve informacije pratite na službenoj stranici eventa.