12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Iza Općine Lovas godina je kapitalnih projekata

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Godinu koja je iza nas u Općini Lovas vole nazvati godinom velikih projekata jer su realizirani neki od kapitalnih projekata koje su u općini godinama sanjali, ali koji su pripremani dugi niz godina. Jedan od njih je izgradnja zimske luke u naselju Opatovcu koja je pri kraju, a radi se o zimovniku na Dunavu.

„To je jedna zimska luka s nova 23 veza za brodove s uređenom obalom i svom pripadajućom logistikom i infrastrukturom. Za općinu Lovas i Vukovarsko-srijemsku županiju ovaj zaista značajan projekt daje jednu veliki širinu za daljnji gospodarski razvoj poput mogućnosti izgradnje manjeg brodogradilišta, mjesta za opskrbu i prijem brodova”, rekla nam je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba. Napravljene su izmjene prostornog plana pa su u planu i neke novi turistički sadržaji, a cjelokupan program vrijedan je više od 6 milijuna eura.

Obećanje mještanima da će žrtva Lovaščana i Opatovčana u Domovinskom ratu biti obilježena kako zaslužuju, ispunjeno je prošle godine kada je završeno veliko spomen obilježje Minskog polja koje je jedno od najtragičnijih zločina koji se dogodio za vrijeme Domovinskog rata.

„To je naša svetinja. U čast i na sjećanje na svih 90 žrtava Lovasa i Opatovca izgradili smo novo spomen obilježje. Osim što smo održali obećanje prema mještanima, ali i obvezu prema tom velikom stradanju, dobili smo novi punkt u Lovasu kojeg obilaze ljudi iz cijele Hrvatske kako bi vidjeli skulpturu dugu 200 metara i odali počast žrtvama”, poručuje načelnica.


Uz pomoć Vlade RH i sredstava iz EU u Općini su povukli značajna sredstva s kojima su odrađeni brojni drugi projekti pa je tako dječji vrtić kvalitetno i lijepo opremljen, infrastruktura je dovedena u zavidno stanje, asfaltirane su nerazvrstane ceste, uređeni nogostupi, uvedena LED rasvjeta. U ovom trenutku u izgradnji su 4 igrališta; vanjsko igralište za stolni tenis, košarkaško igralište, dodatne sprave za dječje igralište i nogometno igralište s umjetnom travom.

„Trudimo se stvarati što bolje uvjete za djecu i mlade za što nam pomaže Vlada koja se trudi i ulaže kako bi naš kraj imao standard života kakav i narod zaslužuje”, dodaje Cirba.

Krenulo se i u četvrtu fazu projekta Zaželi pa će tako od 1. travnja 22 novozaposlene osobe skrbiti o 132 korisnika. Izuzetno je to značajan projekt za općinu na kojoj pretežno obitava staračko stanovništvo, ali isto tako i velika pomoć onima koji su dobili novo zaposlenje jer će u radnom odnosu biti sljedeće 3 godine.

„Znamo da u fondu nije bilo dovoljno novca za sve i tu smo posebno zahvalni Vladi jer su uložili dodatne napore kako bi svi projekti koji su uspješno administrativno zadovoljili, zapravo i bili financirani. Svi ovi projekti, u koje ulažemo maksimalne napore, teže k gospodarskom razvoju, ali istodobno i stvaranju što kvalitetnijih uvjeta”, zaključila je načelnica Lovasa Tanja Cirba jer im je želja da mladi čovjek koji želi ostati na njihovom području ima iste ili slične uvjete kao onaj koji živi u gradu.

Foto: Općina Lovas

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno