Temeljem odluke predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića od 2. lipnja 2020. godine o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, parlamentarni izbori u Hrvatskoj bit će održani u nedjelju 5. srpnja, a danas završava izborna promidžba. Izborna šutnja počinje u ponoć i traje do 5. srpnja u 19 sati kada se zatvaraju birališta.
U Hrvatski sabor u nedjelju će biti biran 151 zastupnik: 140 zastupnika bit će birano u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati dijaspora, a osam pripadnici nacionalnih manjina. Za 151 zastupničko mjesto natječe se 2669 kandidata na oko 7000 biračkih mjesta. Državno izborno povjerenstvo prihvatilo je 192 liste u 11 jedinica, 15 više nego na izborima prije četiri godine. Od 192 liste, 98 je stranačkih, 92 koalicijske, a 5 neovisnih. U svih 11 izbornih jedinica liste ima 69 političkih stranaka.
Među kandidatima žene čine 41 posto, kandidati su prosječno stari 48,6 godina, najmlađi je rođen 2002., a najstariji 1929. godine odnosno ima 91 godinu. Od lista koje je DIP prihvatio, na 39 žene i muškarci nisu ravnopravno zastupljeni, na 37 listi podzastupljene su žene, a na dvije liste muškarci. Broj lista nije isti u svakoj jedinici, Najviše ih je, 22, u 7. izbornoj jedinici, a najmanje, 13, u 5. izbornoj jedinici.
U popis birača za izbore za zastupnike u Hrvatski sabor upisan je 3.859.481 birač od kojih prebivalište u RH ima 3.674.695. U 5. izbornoj jedinici u popisu je 343.203 birača, od kojih 146.276. u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a 29.249 u Vinkovcima.
Posebne upute DIP-a
Recimo i to da je DIP dao i posebne upute za održavanje parlamentarnih izbora u novonastaloj situaciji vezanoj uz koronavirus. Tako je za glasovanje na biračkim mjestima propisano da: sva biračka mjesta moraju biti oprana i dezinficirana, svi članovi biračkih odbora moraju imati maske, a preporuka je i da imaju rukavice, rukavice su obavezne kod članova koji identificiraju birače, odnosno primaju osobne iskaznice, predsjednici biračkih odbora moraju osigurati dezinficijense na ulazu u biralište, glasačke kutije moraju biti na razmaku od metar i pol, a isti razmak moraju držati i birači.
Kada je riječ o glasovanju izvan biračkih mjesta, oni koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu pristupiti biralištu morali su se najmanje tri dana prije izbora najaviti biračkom odboru kako bi mogli glasati kod kuće. Te osobe će glasovati pred vratima stana. Isto vrijedi i za one koji su u samoizolaciji s dodatkom da će te osobe morati obavezno imati masku. Član biračkog odbora treba imati masku, rukavice i dezinficijense, a ako glasač ne može izaći, član biračkog odbora unutra ulazi s navlakama na cipelama.
Općenito biračima se preporučuje da izmjere temperaturu. Ako je temperatura povišena i/ili imaju respiratorne probleme preporučuje se da se prije ostvarivanja prava na glasovanje konzultiraju s liječnikom.Također, preporuka svim biračima je da nose maske, prije ulaska na biralište svi moraju dezinficirati ruke, a najbolje bi bilo i da ponesu svoje olovke.
A vezano uz odluku DIP-a  da se osobama kojima je dijagnosticirana zaraza neće moći osigurati glasovanje, Ustavni sud danas je zaključio da nije neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju zaraženi koronavrusom, ali da je DIP svim državljanima dužan osigurati pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava.