18 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Izbori za EU parlament: Predaja lista još danas do ponoći

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina te je ove godine pred zemljamam članicama EU provedba izbora koji će biti održani od 23. do 26. svibnja. Svi punoljetni građani EU-a tada će imati priliku odabrati svoje zastupnike u Europskom parlamentu.

Izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je 25. ožujka. A kako prijedlozi kandidacijskih lista za izbor članova u Europski parlament moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od 14 dana od dana raspasivanja izbora, danas je zadnji dan za predaju lista.

Liste se mogu predati danas do ponoći.

Do jučer do 20 sati predano je 19 lista, sve su stranačke, odnosno koalicijske, a nema neovisnih, odnosno listi grupe birača. Među onima koji su predali liste su HDZ, SDP, Hrvatski suverenisti, Amsterdamska koalicija, Stranka Milana Bandića, HSLS, Čačićevi Reformisti i drugi.

Političke stranke, kao ovlašteni predlagatelji, nisu bile dužne prikupljati potpise birača za predlaganje kandidacijske liste na izborima za članove u Europski parlament dok je za pravovaljanost prijedloga kandidacijske liste grupe birača za izbor članova u Europski parlament kao i za samostalan izlazak na EU izbore potrebno prikupiti najmanje 5 000 potpisa birača.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno