9 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Izborni gubitnici imaju pravo još šest mjeseci na punu plaću

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Izborni pobjednici i gubitnici na primopredaju vlasti će tamo gdje su stvari čiste kao suza no i zato postoji zakonski obrazac koji treba ispoštovati. Novoizabrani čelnici prema Zakonu o lokalnim izborima na dužnost stupaju prvog radnog dana po objavi službenih rezultata.

Primopredaja vlasti, dakle, ovisi o eventualnim prigovorima odnosno potrebi ponavljanja izbora na nekom od biračkih mjesta kao što je, primjerice slučaj u Jarmini, zbog listića viška u kutiji. Koncem ovoga ili početkom sljedećeg tjedna može se očekivati primopredaja vlasti u sredinama gdje je situacija čista.

Svi kojima mandat prestaje obvezni su podnijeti pisano izvješće nasljedniku s informacijama o planiranim projektima, aktivnostima i mjerama, o nedovršenim projektima, te o preuzetim, a nepodmirenim obvezama. Ako to ne učine, propisana je zakonska kazna 30 tisuća kuna.

Nadalje, u roku od 15 dana od dana stupanja na dužnost novoizabranih čelnika, članovi skupština trgovačkih društava, predsjednici i članovi nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne samouprave obvezni su staviti mandat na raspolaganje tijelu koje ih je imenovalo.


Iako su formalno završili s dužnosti, zakon se pobrinuo ne ostaviti bivše na ulici. Ne odreknu li se sami te privilegije, porezni obveznici će ih plaćati još neko vrijeme. Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, župani, gradonačelnici i načelnici koji su profesionalno obavljali dužnost posljednjih šest mjeseci po isteku mandata imaju pravo još šest mjeseci na plaću i to u visini one koja im je isplaćivana unazad pola godine. Oni koji su taj posao obavljali manje od šest mjeseci imaju pravo na plaću onoliko mjeseci koliko su bili profesionalci. Ako su prije obnašanja dužnosti bili zaposleni na neodređeno vrijeme, zakonski imaju pravo rasporeda na posao koji su obavljali prije ili sličan ako su bili zaposlenici grada, države ili tvrtki u njihovu vlasništvu. Zahtjev su dužni podnijeti u roku 15 dana od prestanka dužnosti. Tko će se za što odlučiti i koliko će još biti načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika na teret lokalnih proračuna u, najdulje, idućih pola godine, ostaje za vidjeti.

Ovi su lokalni izbori ponovno otvorili pitanje nasljeđivanja pročelnika. Kako su oni službenici izabrani na javnom natječaju, ne odluče li sami otići, novi će čelnici morati još neko vrijeme surađivati s njima dok ne odrade preustroj i ukinu radno mjesto ili do isteka rješenja koje imaju za njega.

Paralelno s time, svi novoizabrani dužnosnici rade na drugoj fronti – sklapanju većine, tamo gdje situacija u vijećima i općinama nije čista jer bez osigurane većine upitna je stabilnost vlasti i upravljanje neće biti moguće.

Prve, konstituirajuće sjednice predstavničkih tijela jedinica sazivaju se u roku od 30 dana od dana objave konačnih rezultata izbora. Tako je danas konstituirano Općinsko vijeće Ivankova pa novi/stari načelnik Marko Miličević nastavlja uz apsolutnu većinu i iduće četiri godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno