Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za prijevoz putnika tramvajima, autobusima, vlakovima i brodovima tijekom pandemije koronavirusa radi zaštite vozača i putnika koje uključuju higijenu vozačkog mjesta, vožnju s maskom, fizičku udaljenost i prozračivanje putničkog prostora.

Tako bi se površina kabine vozača i njegove radne okoline trebala nekoliko puta dnevno prebrisati sredstvom za dezinfekciju površina, a posebno se trebaju prebrisati površine koje se često dodiruju rukama, poput kvake na vratima, volan, radna ploča i polica za naplatu voznih karti. Vozaču se preporučuje da nosi masku tijekom vožnje, ako mu ne ometa sigurnu vožnju. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati i obvezno kada postane vlažna i mokra. Ako je moguće, preporučljivo je i da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati, dok se iskorištene jednokratne maske odlažu u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

Potrebno je redovito održavanje higijene ruku i kada god je moguće ruke oprati sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koriste se dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70 posto alkohola. Važno je ruke oprati prije ulaska i nakon izlaska iz vozila, nakon čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane te u ostalim preporučenim situacijama, primjerice poslije toaleta, prije jela ili poslije brisanja nosa.

Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu u autobus i tramvaj potrebna je dezinfekcija ruku za vozno osoblje i putnike. Putnike je potrebno informirati o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Mjere treba poštivati, pogotovo ako se uoče putnici s respiratornim simptomima.

Broj i raspored putnika u tramvaju treba biti takav da omogućava propisani razmak između njih. Preporučljivo je ograničiti broj putnika u tramvaju na broj sjedećih mjesta. Treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu.

U preporukama se ističe i važnost svjesnosti o načinu prijenosu zaraze koronavirusa, koji se prenosi kapljično i kontaktom – kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Uz sve navedeno, potrebno je i redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva prije i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti autobusa i tramvaja treba posebno paziti na naslone za glavu i za ruke putnika, prozorska stakla te rukohvate. Prilikom stajanja na stajalištima potrebno je redovno prozračivati putnički prostor. Za vrijeme vožnje unutrašnjost autobusa može se prozračiti ventilacijom, ali i u tramvajima i autobusima potrebno je izbjegavati korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanje.

Kontrolori pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog tramvaja, a masku redovno mijenjati sukladno preporukama. Također, u autobusima se preporučuje postava fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika, a ne bude li to moguće, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti za prijevoz putnika.

HZJZ ističe da se većina preporuka higijenskih mjera može primijeniti i na ostale oblike organiziranog cestovnog prijevoza. Najnovije preporuke mogu se naći na web stranici HZJZ-a, a u preporukama za prijevoz putnika u autobusima i tramvajima, nalaze se i upute za korištenje dezinficijensa za ruke.

Preporuke za rad u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu, a koje se odnose na zaštitu osoblja i putnika, navode da se higijena kabine strojovođe održava i dezinficira svakodnevno, pa i po nekoliko puta. Preporučeno je da se izbjegava bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom, održavajući pritom tjelesnu udaljenost od dva metra.

Preporučuje se redovno čišćenje higijene putničkog prostora te njegovo prozračivanje prije i nakon vožnje, a ako vremenski uvjeti dopuštaju da tijekom vožnje bude otvoren prozor. Restoranska kola vlakova do daljnjeg neće biti u funkciji. Preporučuje se izbjegavanje korištenja klimatizacijskih uređaja ili grijanja.

Fizička udaljenost putnika postiže se posebnim raspored sjedenja koje omogućuje propisani razmak. U vlakovima koji imaju sjedala u redovima treba sjediti samo jedna osoba u redu, a u kupeima maksimalno dvije osobe, osim ako se radi o članovima iste obitelji. Putnicima je preporučeno da koriste zaštitne maske.

Kondukteri u vlakovima pri kontaktu s putnicima moraju nositi maske te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog putničkog vagona. Kod naplate karata preporučuje se beskontaktno plaćanje karticama, a ako se koristi klasično plaćanje karticom ili gotovinom, nakon toga treba dezinficirati ruke.