20 C
Vinkovci
Srijeda, 27. rujna 2023.

Izgubljeno bratstvo (2004.)

Više od autora

- vl promo-

Jin-tae Lee (Dong-Kun) nastoji se brinuti za cijelu obitelj, a posebno omogućiti mlađem bratu Jin-seoku (Bin Won) da se upiše na fakultet. U ljeto 1950. međutim izbije rat i Jin-seok je prisilno mobiliziran na ulici. Jin-tae ga nastoji zamijeniti, a kada mu to ne uspije, odlazi s njim na frontu i postiže dogovor sa zapovjednikom da će ukoliko dobije medalju za hrabrost njegov brat biti vraćen u civile. U nizu iznimno krvavih borbi Jin-tae pokazuje iznimnu hrabrost, ali i okrutnost, što mu donosi željeno odličje, ali i neprijateljstvo mlađeg brata koji ne prihvaća nehumanost rata…

Iako je rat u Koreji podijeljenoj na komunistički Sjever i prozapadni Jug doveo svijet na rub Trećeg svjetskog rata, kasnija kubanska kriza i medijski znatno eksploatiraniji sukob u Vijetnamu potisnuli su ga gotovo u zaborav, a današnje ljubitelje pokretnih slika asocira tek na film i seriju MASH.

Je-Gyu Kang koji se proslavio špijunskim trilerom ‘Shiri’ prikazuje u ‘Izgubljenom bratstvu’ ne samo velike razmjere tog rata nego i mnogo naturalističnije od Spielbergovog ‘Spašavanja vojnika Ryana’ ili Kubrickovog ‘Full Metal Jacket’ (kojima je ravnopravan po dometima) sav užas tog rata u nizu žestokih, ponajviše akcijskih scena u kojima se na zvjerski način ubijaju ne samo protivnički vojnici nego i civili, tako da su ratni zločini svakodnevna pojava i s jedne i s druge strane, a često slučajnosti, a ne svjesno opredjeljenje odlučuju tko će se gdje naći. Izvrsno snimljen i režiran, Kangov antiratni film je osvojio niz domaćih i međunarodnih nagrada, a u Južnoj Koreji bio je najgledaniji film s preko 12 milijuna prodanih ulaznica.

U glavnim ulogama se pojavljuju Dong-Gun Jang, Bin Won, Eun-Ju Lee, Hyeong-Jin Kong, Yeong-Ran Lee, Kil-Kang Ahn, Jin Jung, Jae-hyeong Jeon, Min-ho Jang, Yun-hie Jo, Won-hee Cho i Min-Sik Choi.

TAE GUK GI [TRAILER, 2004]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno