U programu 14. dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji 8. studenoga u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima svečano je otvorena izložba fotografija Ante Miljka po nazivom “Svjedok vremena – Vukovar 1996.-1998.”. Ante Miljak, danas u mirovini, važno je ime u vinkovačkom gospodarstvu, ali jednako tako i u društvenom životu i kulturi te istinski i osvjedočeni domoljub. Svoj doprinos u borbi za samostalnu i neovisnu Hrvatsku dao je na više načina, a jedan od njih je i bilježenje ratnih razaranja fotografskim aparatom. Snimio je na stotine i stotine fotografija, a na izložbi “Svjedok vremena – Vukovar 1996.-1998.” predstavio je dio onih nastalih za vrijeme pregovaranja o mirnoj reintegraciji dijela INA-e, INA-trgovine u kojoj je bio voditelj vinkovačke poslovnice te je bio u timu koji je išao u još uvijek okupirani Vukovar i prošao čitavu bivšu općinu Vukovar i okupirani dio vinkovačke općine.

“Išli smo s UNTAES-om. Imali smo jedan plavi karton, dozvolu za ulazak. Ja sam to iskoristio da zabilježim sve ono što je tada bilo još jako razoreno, neobnovljeno, jer dokumenata nikada nema dovoljno, a mnogi koji bi trebali to ne rade. Ja sam želio napraviti to za buduće generacije kako ne bi doživjeli ovo što smo mi. Da vide što rat znači, kakva je to tragedija. Osim ljudskih žrtava, koje su nenadoknadive, ovo se može obnoviti, iako vrlo teško. Nije jednostavno izgraditi jednu kuću, jednu zgradu. Ja sam htio to zabilježiti jer mi Hrvati, čini mi se gledajući kroz povijest, vrlo brzo zaboravljamo i vrlo brzo opraštamo, a nitko nas oprost ne moli. Da bi oprostili netko mora reći: Ja sam pogriješio, molim oprosti. To se može dogoditi, to su napravili Francuzi i Nijemci. Ali razoriti nam gradove, hrvatsku domovinu, a ne tražiti oprost i još nametati krivnju, to je strašno”, istaknuo je Ante Miljak.

Svojim fotoaparatom Miljak je bilježio tadašnjost za budućnost, kako ne bi bio moguć uzmak jer, kazao je, ova fotografija ne laže, ona je analogna nije digitalna, njome se ne može manipulirati. A tada nije znao što će se sve događati i da Hrvatska ni do dan danas neće naplatiti ratnu štetu za sva razaranja koja je agresor počinio, što je, kazao je, nedopustivo.

“Rat se vodio u Hrvatskoj. Razarali su Hrvatsku. Mi nismo vraćali, ništa nismo radili u Srbiji. Mislim da na to moram podsjetiti ljude kako ne bi ponovili pogreške. Tko ne zna svoju povijest, on je osuđen ponoviti svoje pogreške. Zato ja ovom izložbom želim poslati poruku. Na plakat, katalog i pozivnicu za ovu izložbu stavio sam jednu kompilaciju. Tu je vukovarski Vodotoranj, ali i Raspeti kojeg je od granata napravila naša vinkovačka kiparica, pokojna Alojzija Ulman. To znači prkos i stabilnost koje simbolizira Vodotoranj, ponos Vukovara, simbol Vukovara i Raspeti koji daje nadu da ćemo opstati, biti, tu živjeti, obnoviti i da nećemo više ratovati na ovoj našoj svetoj, prekrasnoj zemlji”, istaknuo je Ante Miljak.

Na otvaranju izložbe, kojem je nazočio velik broj posjetitelja, u ime Galerije “Slavko Kopač” obratio se kustos Ivica Belamarić, a u ime Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima predsjednik doc.dr.sc. Dražen Švagelj. Izložbu je otvorio župan vukovarsko-srijemski Božo Galić. U glazbenom dijelu programa sudjelovala je Muška pjevačka grupa “Lipa” Vinkovci.