23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Izložbe oca i sina Mataković 1989. u Osijeku i Zagrebu

Više od autora

- vl promo-

U Izložbenom salonu Galerije Šimurda u Osijeku 1989. godine bila je izložba vinkovačkog slikara i scenografa Joze Matakovića, dok je u tada novootvorenoj Galeriji Strip u Zagrebu Dubravko Mataković izložio svoje stripove.

Kako stoji zabilježeno u Vinkovačkom listu, Joza je izložio 14  radova na temu Slavonska ravnica, a koliko poklonika ima njegovo slikarstvo pokazalo je i otvorenje izložbe na koje su došli brojni Osječani, kao i posjeta proteklih dana. „Tema kojom se bavi: oranice, pšenična polja, stari stanovi, njive pod osvjetljenjem i pokrovom svih četiriju godišnjih doba, sama je po sebi privlačna, a doda li se tome specifični Jozin duh i izraz, postaje jasno zašto su te slike uvijek pobuđivale pažnju publike”, komentirale su kolege novinari.

Njegov sin, Dubravko, javnosti je najpoznatiji kao autor stripa i to modernog stripa. Ovaj izvrsni crtač (inače akademski slikar i grafičar) najbliži je senzibilitetu suvremenog promatrača, jer uz crtačku perfekciju nudi malo pomaknut sadržaj s jakim smislom za smijeh, (možda za grohot), ironiju i zafrkanciju, a to je najbolja preporuka da nešto bude prihvaćeno, jer živimo u vremenu kad je smijeh valjda jedini lijek, pisali su.

Ujedno je i jedan od osnivača Galerije STRIP, prve specijalizirane galerije stripa u Jugoslaviji i drugi je po redu koji u njoj izlaže.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno