Pregled dostupnih rezultata mikrobiološke pretrage hrane koju uzorkuju subjekti u poslovanju hranom u okviru svojih planova samokontrole pokazao je prisustvo bakterija koje se svrstavaju u indikatore higijene, a sporadično i u puno manjem broju uzoraka utvrđeno je i prisustvo potencijalno patogenih bakterija.

Hrvatska agencija za hranu objavila je izvješće Centra za sigurnost hrane o pregledu dostupnih rezultata mikrobiološke pretrage hrane koju uzorkuju subjekti u poslovanju hranom u okviru svojih planova samokontrole. Rezultati ovog pregleda, navodi se, ukazali su na potrebu daljnjeg kontinuiranog praćenja njihovih rezultata uzorkovanja, kako bi se napravile procjene rizika i donijeli planovi uzorkovanja, odnosno korigirali postojeći planovi, s ciljem osiguranja veće pouzdanosti proizvodnog procesa.

Rezultati izvješća, naime, ukazali su na prisustvo bakterija koje se svrstavaju u indikatore higijene, kao što su aerobne mezofilne bakterije, enterobakterije, te plijesni i kvasci. Indikatori higijene predstavljaju značajnu pomoć i mogućnost sprječavanja pojave patogena, te je u slučaju njihovog povećanog broja nužno provesti dodatne analize, te eventualno korigirati proizvodni proces, kako bi se isključila mogućnost nastanka patogena.

Utvrđeno je i prisustvo potencijalno patogenih bakterija poput Staphylococcus aureus, Lysteria monocytogenes, Escherichia coli, Salmonella spp., Bacillus cereus, sulfitoreducirajućih klostridija i Pseudomonas aeruginosa, ali sporadično i u puno manjem broju uzoraka, što je u skladu s očekivanjima za određenu kategoriju hrane.

Prilikom obrade rezultata hrana je grupirana u 15 kategorija, a kroz tri godine analiziran 15.281 uzorak hrane, većinom polugotovih i gotovih jela, kolača, žitarica, mlinskih, pekarskih i konditorskih proizvoda te tjestenine, mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, bezalkoholnih pića, piva, leda, začina…

Cjelokupno Stručno izvješće možete pročitati ovdje.