Noć knjige manifestacija je kojom se već osmu godinu za redom obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. travnja. U sklopu ovog događaja, održava se literarni natječaj za srednjoškolce pod nazivom “Ja sam pisac”, a najbolji će radovi osvojiti vrijedne poklon-pakete. Natjecanje organiziraju nakladnička kuća Znanje, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Prva gimnazija Zagreb, a provodi se u svrhu promocije knjige, čitanja i književnog stvaralaštva među mlađim naraštajima.

Učenici srednjih škola svoje kratke priče, napisane u skladu s pravilima natječaja, mogu predati do 15. ožujka. Sudionici, dakle, trebaju napisati kratku priču na temu “Omiljeni književni lik u mojoj priči” i do zadanog roka poslati tekst na e-adresu nakladni@znanje.hr.

Povjerenstvo natječaja, kojeg čine urednici nakladničke kuće Znanje, predstavnici Modernih vremena i ostali članovi, među pristiglim će radovima odabrati pobjedničke priče, koje se svojim elementima i kreativnošću diferenciraju među ostalima. Kratka priča mora biti napisana na najmanje dvije i najviše četiri stranice teksta A4 formata u Wordu, fontom Arial i veličinom slova 10, ili fontom Times New Roman te veličinom slova 12, uz prored 1,5.

Tema natječaja podrazumijeva da autor posudi svog omiljenog lika iz njegove originalne priče ili romana i smjesti ga u novu priču. Tekst treba imati jasnu strukturu, odnosno uvod, zaplet, vrhunac, rasplet, kraj, a uz priču je potrebno navesti ime i prezime, razred te mail adresu autora, naziv škole koju pohađa i ime profesora mentora. Rad je samostalan i svaki učenik može sudjelovati samo s jednim radom.

Pravo sudjelovanja u natječaju imaju svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj koje su se prijavile i uključile u natječaj, osim članova užih obitelji organizatora. Proglašenje pobjednika i preuzimanje nagrada održat će se iznimno ove godine zbog školskih praznika, uoči Noći knjige, u srijedu, 17. travnja u 13 sati na svečanoj dodjeli nagrada u Zagrebu. Autori najboljih priča bit će nagrađeni poklon-paketima knjiga iz naklade Znanja, promo materijalom Noći knjige, prigodnom zahvalnicom te objavom pobjedničkih priča na Facebook stranici Znanja i na portalu za knjigu i kulturu Moderna vremena.