2 C
Vinkovci
Utorak, 19. ožujka 2024.

Jabuka spojila učenike i nastavnike Srednje strukovne i Poljoprivredno-šumarske škole

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Pite, savijače od lisnatog tijesta, kolači, čips i ocat – samo su dio svega onoga što su učenici i nastavnici dviju vinkovačkih škola danas pripremili kako bi obilježili ovogodišnji Svjetski dan jabuka. Ističu ova kraljica voća jako je važna za zdravlje, jedan je od glavnih simbola našega kraja, a njezine blagodati trebali bi koristiti što je više moguće.

I upravo to je bila misao vodilja u Srednjoj strukovnoj školi kada su prije 10 godina odlučili po prvi puta obilježiti Svjetski dan jabuka. Shvatili su koliko je važno promovirati jabuku kao naše najrasprostranjenije voće, događaj je iz godine u godinu dobivao na značaju, a danas je to jedna prava mala manifestacija koja uistinu ima puno toga za ponuditi. Složile su se ruke učenika i nastavnika, osmislili su i kreirali kutak posvećen jabuci i još jednom nam pokazali nemali značaj ove kraljice voća.

“Važno je da naši učenici shvate važnost jabuke i koliko je ona zdrava za sve nas. Naša škola je vrlo aktivna, imamo i po nekoliko događanja na tjednoj bazi, a obilježavanje Svjetskog dana jabuka nikako ne propuštamo”, govori nam ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci Domagoj Bujadinović dodavši kako su ove godine posebno ponosni na organizaciju jer im se u obilježavanje priključila i Poljoprivredno-šumarska škola koja svojom paletom proizvoda uvelike može doprinijeti i proširiti ovaj mini projekt. Osobito jer su ovom prigodom iz svog voćnjaka donijeli vlastito uzgojene jabuke.

Jabuku u našem gradu vežemo ponajviše uz Vinkovačke jeseni te berbu jabuka u Borincima, međutim, ističe strukovna nastavnica slastičarstva Ružica Šošić, svaka sljedeća generacija sve manje poznaje tradicijske recepte, pa je važno učiti i jedno i drugo. Njezina želja je prepraviti naše starinske recepte i prezentirati ih na moderniji način, sačuvati izvorne okuse, ali da to ne bude uvijek isto.

“Sve što smo pripremili sadrži jabuku – pite, savijače od lisnatog tijesta, moderni desert – mousse u čaši, kombinacija krema i jabuke, tortice, tartovi, pekli smo jabuke u pećnici, punili orasima, prelijevali ih karamel umakom. Uz to smo pripremili i radionicu, pa smo u praktičnom dijelu radili vodeno vučeno tijesto, odnosno savijače od jabuka. Svi koji su htjeli mogli su vidjeti i naučiti kako se to radi”, dala nam je nastavnica Šošić kratki sažetak današnjeg dana u ovoj školi.


Dio učenika radio je plakate, recepte, donosili su recepte svojih baka i djedova, a praktični dio učenici su imali s nastavnicama Ružicom Šošić i Brankom Rimac. Sinergija Srednje strukovne škole i Poljoprivredno-šumarske pokazala se kao pun pogodak i vjeruju svi oni koji su danas bili uključeni kako će se suradnja nastaviti i ubuduće. Osobito kada je u pitanju praktični rad, jer već od davnina je poznato kako učenici ipak malo više uživaju u takvom načinu učenja.

“Strukovne škole trebaju biti orijentirane na stvarni život, realni sektor, tako da suradnja između škola mora postojati, a posebno je važno da u tome svemu sudjeluju učenici, da budu aktivni i da nauče raditi”, dodala je nastavnica Helena Voda.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno