4 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

Javni dug na kraju prošle godine pao na 78% BDP-a

Više od autora

- vl promo-Pod utjecajem pozitivnih proračunskih kretanja u prošloj godini koja su rezultirala praktički uravnoteženim proračunom i stoga smanjenim potrebama za zaduživanjem zabilježen je nastavak poboljšanja situacije i na području duga opće države. Uz to, nastavak razdoblja povijesno niskih kamatnih stopa na svjetskom i domaćem financijskom tržištu pružio je priliku za poboljšanje strukturnih karakteristika javnog duga, pa su refinanciranjem obveza smanjene kamatne stope i time opterećenje proračuna izdacima za plaćanje kamata te poboljšana ročna struktura duga pri povećanom povjerenju investitora temeljenom na uspostavi gospodarskog rasta i uspješnoj provedbi fiskalne konsolidacije.

Prema posljednjim podacima HNB-a, na kraju prošle godine javni je dug dosegnuo iznos od 283,5 milijardi kuna, što je 1,8 milijardi kuna ili 0,6% više nego na kraju 2016. godine. Iako time nije ponovljena 2016. godina kada je javni dug smanjen relativno, ipak je riječ o više nego očekivanom pomaku kojim je njegov udio u BDP-u spušten. Time se kontinuitet smanjenja udjela javnog duga u BDP-u protegao na posljednje tri godine s pozitivnim učinkom na makroekonomsku stabilnost zemlje. Na toj se razini javni dug posljednji put nalazio prije konca 2013. godine.

Podaci za prošlu godinu potvrđuju uspješnost provedbe fiskalne konsolidacije i nastavak povoljnih kretanja visine i razine javnog duga. Pri nastavku gospodarskog rasta očekuje se i nastavak pada udjela javnog duga u BDP-u, što će podržati mogućnost povratka zemlje u investicijski rang kreditnog rejtinga te istodobno pridonijeti mogućem ulasku zemlje u eurozonu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno