Nesvakidašnje je nogometno proljeće ove godine u Vinkovcima. Prvenstvo je pri kraju, igrači odrađuju preostala kola u laganijem ritmu, jer odavno su osigurali naslov prvaka 3. HNL Istok i plasman među drugoligaško društvo, a uprava i navijači s druge pak strane rade na proslavi 100 godišnjice kluba, koja će kulminirati na subotnjoj utakmici protiv Bedema, posljednjoj u ovoj natjecateljskoj sezoni. No oni najvjerniji pratitelji vinkovačkog stogodišnjaka ovih se dana prisjećaju još jednog važnog datuma u klupskoj povijesti, datuma koji će, kako kažu, teže zaboraviti od onog nesretnog izbacivanja u treći rang domaćeg nogometa. Naime, finale nogometnog Kupa Hrvatske između Cibalije i Osijeka, odigrano 30. svibnja 1999. godine na Maksimiru ostat će zapamćeno kao jedna od najkontroverznijih utakmica od samostalnosti, odnosno od formiranja domaćih klupskih natjecanja.

Prisjećajući se tih zbivanja, jedan od istaknutijih Ultrasa u to vrijeme, Ivica Aničić objašnjava da je ta utakmica bila samo vrhunac cijele sezone koja je sama po sebi bila kontroverzna. “Osječani su samo četiri dana ranije oteli Rijeci prvenstvo na Kantridi odigravši 1:1, a i iza te su se utakmice vukli repovi jer je Rijeci poništen pogodak u završnici iz nikad potvrđenog zaleđa. Međutim, to je bila samo uvertira za to finale Kupa gdje su Osječani trebali biti nagrađeni za to što su titulu prvaka gurnuli u ruke zagrebačkoj Croatiji. Susret je prenosio HRT i svi su mogli vidjeti što se događa, niti sami igrači, a niti gledatelji na stadionu nisu mogli vjerovati što radi Reno Sinovčić, koji je kasnije za tu krađu nagrađen napredovanjem u sudačkoj organizaciji, jedno vrijeme je bio i najistaknutiji hrvatski sudac”, ističe Aničić.

Što se samog susreta tiče, treba reći da su Osječani u ranoj fazi promašili kazneni udarac, a onda je Cibalia povela u 36. minuti pogotkom Jure Jurića. U nastavku utakmice, sudac Reno Sinovčić zbog verbalnog delikta isključio je Darka Raić-Sudara. Nešto kasnije, zbog drugog žutog kartona, nakon oštrog starta na Stanku Bubalu isključen je i stoper Vinkovčana Ivica Ravlić i Cibalia je do kraja ostala s devet igrača.

Sinovčić je previše produžio susret, odnosno igralo se dok Osijek ne izjednači, što se i dogodilo nakon velike pogreške vratara Cibalije Miralema Ibrahimovića. Kasnije je Lasić postigao zlatni pogodak i srušio snove Vinkovčana.

Osijek je imao tada po imenima kvalitetniju momčad, ali mi smo stvarno odigrali odlično. Bili smo rasterećeni jer smo ostali u ligi i igrali smo najbolje što možemo. Kazneni udarac je postojao i pitanje je u kom smjeru bi otišla utakmica da je realiziran. To je nas dodatno motiviralo pa je Sinovčić počeo navlačiti za Osijek. Prosvjedovao sam, bunio se više puta kao kapetan momčadi, ali po njemu nije bilo ničega spornog. Kao igrač svašta sam prošao, ali nikada nešto slično nisam vidio u tako važnoj utakmici. I danas, kao i tada, tvrdim da smo drastično oštećeni u toj utakmici”, prisjeća se tadašnji kapetan momčadi Goran Meštrović. Naglašava da se niti igrači Osijeka nisu pretjerano radovali te da su mu neki poslije prilazili i govorili da je njihova pobjeda nezaslužena.

Prošlo je 20 godina i proći će ih još priličan broj prije nego oni najvjerniji Cibalijini navijači zaborave ovaj događaj, koji će i u hrvatskom nogometnom puku ostati zabilježen kao jedna od najvećih sudačkih nepravdi ikada.