25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Jednaka briga za svako dijete

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije, ove je godine pozornost posebno usmjerilo na djecu s posebnim potrebama odnosno djecu s mentalnim poteškoćama.

“Do sada aktivnosti su uvijek bile usmjerene na tinejdžersku dob općenito, a sada se željelo izaći iz tih okvira”, ističe Josip Dabro, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti VSŽ

Prva aktivnost članova županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti bila je posjet osnovnim školama Antuna i Stjepana Radića u Gunji, Antuna Gustava Matoša u Tovarniku i Zrinskih u Nuštru. Kako je ove godine Povjerenstvo odlučilo sve svoje aktivnosti tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti posvetiti djeci koja nisu u svojim primarnim obiteljima te posebice djeci s posebnim potrebama, članovi Povjerenstva na čelu s predsjednikom, zamjenikom župana Josipom Dabrom, tom su prigodom školama darovali prijenosno računalo za rad s djecom s posebnim potrebama.

“Kada je riječ o opasnostima koje sobom nose čimbenici koji dovode do ovisnosti, posebice droga, želimo pažnju i brigu jednako posvetiti svakom djetetu, pa tako i djeci s posebnim potrebama posebice stoga što je riječ o izrazito osjetljivoj skupini koja je, kada govorimo o djeci s mentalnim poteškoćama, nažalost, posebno podložna riziku da upadne u takve nevolje. Posjetom školama u Gunji, Tovarniku i Nuštru kao Županija najavili smo Mjesec borbe protiv ovisnosti, a sada slijede i druge aktivnosti koje će provoditi djelatnici policije i ostalih službi, ustanova i institucija čije predstavnike imamo u županijskom Povjerenstvu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti”, ističe predsjednik Povjerenstva Josip Dabro.

Do sada, napominje Dabro, aktivnosti su uvijek bile usmjerene na tinejdžersku dob općenito, a sada se nije više željelo ostati u tim okvirima nego pokazati i nužnost preventivnog rada s posebnim skupinama djece i mladih kao što su djeca koja nisu u svojim primarnim obiteljima te posebice djeca s posebnim potrebama odnosno djeca s mentalnim poteškoćama. “Oni su jako izloženi jer nisu toliko upoznati sa svim i lako ih je nagovoriti da probaju nešto što će ih odvući u ovisnost i dovesti do narušavanja zdravstvene ravnoteže, a što u konačnici može rezultirati i smrću”, ističe Josip Dabro.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno