Kontaktirajte nas

Glazba

Jeff Beck – Loud Hailer (2016.)

Objavljeno

-

mat_jeff-beck_loud-hailer_2016_ST1

Jeff Beck objavio je 15. srpnja novi album naslovljen ‘Loud Hailer’. ‘Želio sam izreći svoj stav oko nekih ružnih stvari koje se događaju u svijetu; sviđa mi se kada na prosvjedu koriste megafon pa sam ga iskoristio da prenesem svoju poruku’ kaže legendarni Jeff Beck.

Album je snimio s pjevačicom Rosie Bones i gitaristicom Carmen Vandenberg, a obje je upoznao na proslavi rođendana Rogera Taylora iz Queena.

Jeff Beck is back, i to u zaista velikom stilu, kako i priliči jednom od ponajboljih prebirača po 6 gitarskih žica. Iskusni, stari gitarski virtuoz koji nikad nije tražio slavu i priznanja, uvrštavanje među najbolje rock gitariste (John McLauglin je kazao da mu je Beck omiljeni gitarist svih vremena) izdao je nakon šestogodišnje stanke svoj 28 po redu album (uključujući albume u živo, kao i kompilacije).

mat_jeff-beck_loud-hailer_2016_cover‘Loud Hailer’ (sinonim za megafon) ni u kom slučaju ne predstavlja njegov labuđi pjev unatoč pripadnosti klubu preko 70, naprotiv, pametnim izborom suradnika, kao i odreda upečatljivim kompozicijama potvrdio je svoju glazbenu misiju na ovom svijetu. U tim godinama, kada je mnogima teško i ustati iz kreveta, Beck je na zadovoljstvo i očekivanja mnogih koji znaju što njegovo ime predstavlja u svijetu rocka, pronašao inspiraciju koja je rezultirala ujednačenim i uvjerljivo odsviranim kompozicijama kojih se ne bi postidjele i mlađe snage suvremenog rocka. Nakon ne baš uspješnih avantura u rock/jazzu, vratio se u svoje prvotno stanište u kojem se osjeća kao riba u vodi – u čvrsti rock baziran na bluesu.

Ako znamo da je čitava umjetnost, pa tako i glazba – bez ikakve sumnje – nastala istodobno s vinovom lozom, zaista je veliko pitanje koliko je Bachus utjecao na Beckov opus, no to uopće i nije bitno. Važna je njegova glazbena prošlost, ovog puta nadopunjena materijalom koji opetovano vuče na novo slušanje. Poznato je da je iskustvo isto toliko korisno koliko i listić lutrije poslije izvlačenja. Beck materijalom s ovog albuma opovrgava taj stav, te dugogodišnjem iskustvu pridodaje osim očekivane zrelosti, zaista kvalitetan spoj versa i nota, stvarajući tako one uvijek poželjne iskrice koje se svaki put nanovo upale u glavi nakon posljednje kompozicije, nakon čega se igla gramofona, CD čitača bez problema i razmišljanja vrate na prvu kompoziciju.

Velika pažnja posvećena je zvučnoj slici koja na momente zvuči brutalno dobro, a za koju se Beck nije niti potrudio da bude pretjerano suvremena, ovaj album je gradnja još čvršćeg zvučnog uporišta kojeg Beck tako dobro zna raditi kroz cijelu karijeru. Njegova gitara para uši, zvuči poput nabrijanog motora, zuji poput jata insekata (Pull It), a to zaista zvuči moćno, diže adrenalin i vraća (opet) na svjetla reflektora gitarskog junaka, te u stvari predstavlja podsjetnik i daje skromnu, ali jasnu poruku: „ekipa, evo ovako dobra svirka na gitari treba zvučati’. Beckova pažnja usmjerena je i na tekstove, politički i socijalno obojene u kojima spominje konzervativne političare, opću ovisnost o nafti, njegov strah za svu djecu svijeta (Scared For The Children) u kojoj Beckova gitara naprosto veze idiličnu glazbenu pozadinu (mene na momente podsjeća na izuzetne gitarske rukopise Petera Greena i Davida Gilmoura – Jeff ne zamjeri mi) na koju se zakačio sugestivan vokal Rosie Bones.

Na ovom albumu nema mjesta acediji ili adstrikciji ideja, već uvodne ‘Revolution Will Be Televised’ i ‘Live In The Dark’ žestoko udaraju u čujna osjetila – con impeto, kazali bi dobri poznavatelji klasične glazbe, zahvaljujući prvenstveno Beckovom gitarskom rukopisu. Glazbu Hendrixa, Claptona i mnogih drugih junaka iz 70 – tih godina ovdje nalazimo u poželjnim količinama, ali bez ikakvih usporedbi ili negativnih konotacija sa njihovim opusima, koju je Beck (koautor cjelokupnog materijala) ponekad zapakirao u uvijek nervozan punk celofan. Kada svoju glazbenu mladost provedeš u bluesu, zrelo doba (pa i ono iza njega) u nepatvorenom rocku, onda ne treba čuditi pokušaj jednog takvog majstora da se okuša u uvijek veseloj i plesnoj funky atmosferi. Beck je to napravio u osvježavajućoj i odlično odsviranoj ‘O.I.L’ za koju sam siguran da je jedan od aduta u živim nastupima, te koje se ne bi posramio ni pokojni Prince.

Onaj posebni apendiks cjelokupnoj zvučnoj slici nedvojbeno pripada gore spomenutoj Rosie Bones koja je de facto konstantno negdje u prvom planu, pa bih kazao da je svoj vokal ravnopravno podijelila sa gitarom, kao stožernim instrumentom ove zaista ugodne glazbene priče. Vrijedi spomenuti i ostatak benda: Carmen Vanderberg na gitari, Davide Sollazzi na bubnjevima i Giovanni Pallotti na basu – koji funkcioniraju kao savršeni sparing partneri.

mat_jeff-beck_loud-hailer_2016_ST2

Unatoč svojim preko 70 godina (još jedan od pripadnika skoro sve boljeg kluba ‘staraca’) stari je lisac Jeff Beck među mlade glazbene lavove (koje nije baš lako ni nabrojiti) autoritativno ugurao svoj najnoviji glazbeni grafit, živih i svježih, staro – novih boja i oblika.

U današnjim uvjetima hiperprodukcije svega i svačega ako na albumu postoje bar dvije pristojne kompozicije, smatra se da album ima veliki potencijal i mogućnost za dobar plasman na glazbenim listama. Jeff Beck na svom najnovijem uratku ima najmanje 4, ne pristojne, nego pamtljivo kvalitetne kompozicije, pa ga po tom kriteriju možemo staviti u sam vrh ovogodišnje produkcije. Dakle, obavezno treba poslušati: ‘Shrine’, ‘Live In The Dark’, ‘Right Now’ i ‘The Revolution Will Be Televised’ uz gore spomenuti ‘O. I .L’.

Živopisna rock galaksija čije je jezgro uglavnom formirano 60 – tih i 70 – tih godina nedvojbeno je ovim uratkom dobila još jednu sjajnu zvijezdu koja bi trebala trajati, a bogme i pošteno zaiskriti, jer kada starci ‘prolupaju’ to se čuje na daleko. [Đorđe Škarica, Sound Guardian]

Popis pjesama: The Revolution Will Be Televised / Live In The Dark / Pull It / Thugs Club / Scared For The Children / Right Now / Shame / Edna / The Ballad Of The Jersey Wives / O.I.L. / Shrine

Izdavač: ATCO / Warner Bros. / Dancing Bear, 2016.

LIVE: RIGHT NOW (ATLANTIC CITY, 23.7.2016.)

Glazba

29.7.2016. | The Chris Robinson Brotherhood: Anyway You Love, We Know How You Feel

Objavljeno

-

Napisao/la

    326 pregleda

Foto: Jay Blakesberg

Na današnji dan, 29. srpnja 2016. godine The Chris Robinson Brotherhood objavljuju album pod naslovom “Anyway You Love, We Know How You Feel” (Silver Arrow records).

Premda će ga mainstream publika uvijek pamtiti prije svega kao vođu The Black Crowesa, karijera Chrisa Robinsona kasnijih se godina ispreplela na više kolosijeka. Osim u sklopu matične grupe, vodio je i projekt New Earth Mud, te noviji The Chris Robinson Brotherhood.

“Anyway You Love, We Know How You Feel” album je kojim još jednom pokazuje kako se fokus Robinsonovih utjecaja odavno premjestio iz područja Rolling Stonesa i grupe The Faces na teren grupe Grateful Dead iz njihovog blagog, omamljenog ali melodičnog razdoblja sredine 1970-ih; elestično strukturirane skladbe u prosjeku traju između pet i šest minuta. Podatak da je Robinson u postavi svojeg pratećeg benda angažirao odličnog kantautora i gitarista Neala Casala dovoljno govori o njegovom autoritetu i tadašnjoj snazi – barem kad se govori o suvremenoj američkoj jam-rock sceni.

A ona je uvijek malo pomaknuta od srednje struje, što znači da će Robinson i dalje, zajedno sa svojom verzijom klasičnog rocka – pomiješanog s osunčanim countryjem i suptilnim funkom – funkcionirati isključivo kao miljenik upućenih.

Dani slave su iza njega, ali on zato glazbu doživljava kao užitak i gotovo ništa više. A to je u svijetu korporativnih imperativa dragocjena vrlina. (Denis Leskovar, hifi media)

Popis pjesama: 1. Narcissus Soaking Wet | 2. Forever As The Moon | 3. Ain’t It Hard But Fair | 4. Give Us Back Our Eleven Days | 5. Some Gardens Green | 6. Leave My Guitar Alone | 7. Oak Apple Day | 8. California Hymn

Nastavi čitati

Glazba

28.7.1986. | R.E.M. – Lifes Rich Pageant

Objavljeno

-

Napisao/la

    464 pregleda

Foto: Chris Carroll/Corbis via Getty Images

Bilo je sasvim jasno da su R.E.M. došli do novog poglavlja – utopiti se u manirizmu ili ponovno zaplivati u neku novu, neistraženu vodu. Povukli su sasvim neočekivani potez angažiravši Don Gehmana, producenta u ono vrijeme mega- popularnog John Cougar Mellencampa koji je potpuno promijenio njihov odnos prema radu u studiju. S komercijalnog aspekta Gehman je bio apsolutni protivnik produkcijske sofistikacije, kompliciranosti i nečistog zvuka.

Na današnji dan 28. srpnja 1986. godine izlazi im četvrti studijski album “Lifes Rich Pageant” koji su najavili pjesmom “Swan Swan Humignbird” (soundtrack), a dotadašnju publiku iznenadili jasnim, potpuno razumljivim vokalom, čvrstim i žestokim gitarama i tipičnom “middle of the road” produkcijom. Sve pjesme su bile dinamične, upravo rock and roll kakav do tada nisu snimili, a album je bio u studijskom i kompozitorskom pogledu briljantno odrađen.

Na vrlo domišljat način su izbjegli zamci šablona i potpuno odagnali kritičarske predrasude oko možebitnih utjecaja. Više ih nitko nije mogao uspoređivati ni s poplavom britanskih sastava (Housemartins ili The Smiths) ili s tradicionalnim folk- rock izvođačima, već je bilo jasno da su R.E.M. u stvari iz svojeg malog i opskurnog Athensa i undergrounda zahvaljujući svojem radu postali jednim od glavnih protagonista u svijetu rock and rolla.

Album se prodao u neočekivanih 500.000 komada, a na sve strane su počele frcati gomile priznanja: “…grupa desetljeća, glasnogovornici nove američke r’n’r kulture, najvažnija generacijska rock grupa, uz The Rolling Stones, The Who i U2 najvažniji band u povijesti rocka…”. Album je dosegnuo 21. mjesto američke i 43. mjesto britanske ljestvice te iznjedrio singlove “Fall On Me” (US#94) i “Superman”. (Horvi, terapija.net)

R.E.M. su djelovali kao kvartet u sastavu Michael Stipe (vokal), Peter Buck (gitara, bendžo), Mike Mills (bas) i Bill Berry (bubanj).

Popis pjesama: Begin The Begin | 2. These Days | 3. Fall On Me | 4. Cuyahoga | 5. Hyena | 6. Underneath The Bunker | 7. The Flowers Of Guatemala | 8. I Believe | 9. What I We Give It Away? | 10. Just A Touch | | 11. Swan Swan H | 12. Superman

Nastavi čitati

Glazba

Nick Mason’s Saucerful of Secrets u sklopu odgođene turneje u svibnju 2022. u Zagrebu!

Objavljeno

-

Napisao/la

    567 pregleda

Foto: Nick Mason fb promo

Legendarni Nick Mason, osnivač, autor, bubnjar i najdugovječniji član velikih Pink Floyda sa supergrupom Nick Manson’s Saucerful of Secrets na svjetske pozornice vraća revolucionarni zvuk ranih albuma Pink Floyda, benda koji je promijenio tijek glazbene povijesti – posebno glazbeno putovanje u sklopu odgođene turneje održati će se u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma 31. svibnja 2022. godine!

Stvorivši jedinstven i neponovljiv zvuk Pink Floyda koji se najčešće opisuje kao art rock ili progressive rock, Nick Mason je s kolegama iz benda, Roger Watersom, David Gilmourom, Richard Wrightom i Syd Barrettom postao glazbeni besmrtnik i jedan od najznačajnijih glazbenika 20. stoljeća. Utjecaj Pink Floyda je ogroman,  a neka od najvećih imena inspirirana  Pink Floydima su David Bowie, U2, Queen, Radiohead, Kraftwerk, Tool, Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins itd.

Nakon što je 2016. kurirao hvaljeni box set “The Early Years 1965-1972” posvećen ranim psihodeličnim radovima kultnog benda, Nick Mason odlučio se za punokrvni povratak na scenu nakon povijesnog nastupa u sklopu humanitarnog Live 8 koncerta koji je 2005. godine posljednji put okupio sve živuće članove Pink Floyda. Za razliku od bendovskih kolega Davida Gilmoura i Rogera Watersa čije se ekstenzivne turneje fokusiraju na kasnije radove Pink Floyda, njihove solo radove te izabrane klasike iz rane faze Pink Floyda, Nick Mason’s Saucerful of Secrets vraća se najinovativnijoj fazi Pink Floyda te donosi koncertnu interpretaciju albuma od “The Piper at the Gates of Dawn” do “Obscured by Clouds” izvodeći isključivo pjesme Pink Floyda. S obzirom da se radi o presjeku od sedam albuma Pink Floyda od ukupno 15 studijskih izdanja, Nick Mason publici nudi najekstenzivnije koncertno iskustvo jednog od najznačajnijih i najvećih rock bandova svih vremena. Riječima samog Nick Masona, Saucerful of Secrets njegovo je vraćanje omiljenim pjesmama na koje je ponosan.

U novom projektu, u želji da “uhvati duh vremena”, Nick Mason okuplja vrhunske glazbenike u supergrupu, kao što su Gary Kemp (Spandau Ballet), Guy Pratt (basist Pink Floyda nakon Watersa), Lee Harris (Ian Dury & the Blockheads) i Dom Beken (The Orb, Transit Kings) koji autentično i vitalno reinterpretiraju najizazovnije, najproduktivnije i najinventivnije godine Pink Floyda. Publiku očekuju vrhunske izvedbe klasika koji su trajno obilježili suvremenu povijest glazbe – “A Saucerful of Secrets”, “One of These Days”, “Astronomy Domine”, “Let There Be More Light”, “Green Is the Colour”, “Set the Controls for the Heart of the Sun”, “Lucifer Sam”, “Arnold Layne”, “Bike”, “Fearless”,  i dr. Nakon ekskluzivna četiri nastupa u Londonu u svibnju 2018. godine, uslijedila je, odmah po objavi rasprodana, europska i sjevernoamerička turneja koja je zvuk ranih Pink Floyda dovela na neke od najprestižnijih pozornica u svijetu – od slavljeničkog koncerta u londonskom Roundhouseu, pariške Olympije, filadelfijske Metropolitan Opera House, antičkih amfiteatara u Lyonu i sicilijanskoj Taormini, sve do najavljenih nastupa u berlinskom Tempodromu i londonskom Royal Albert Hallu odgođenih za proljeće 2022. Financial Times najbolje je sažeo što Nick Mason’s Saucerful of Secrets uživo jest – “…posve izvanredan i radostan koncert, i podsjetnik na to koliko su poseban i briljantan bend Pink Floyd bili… ako imate imalo interesa za Pink Floyd, ne smijete propustiti ovaj koncert…”

U sklopu odgođene ekstenzivne europske turneje u 2022., uz nastupe na nekim od najprestižnijih europskih pozornica, Nick Mason’s Saucerful of Secrets u organizaciji INmusic festivala dolazi i u Zagreb 31. svibnja 2022. godine. Na jedinstvenom koncertu u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma hrvatska publika imati će prilike čuti rijetko izvođene klasike Pink Floyda i zakoračiti u glazbenu eru, ovjekovječenu kultnim koncertnim filmom “Pink Floyd: Live at Pompeii”, koja je oblikovala i usmjerila čitave generacije glazbenika i publike.

Ulaznice za koncert Nick Mason’s Saucerful of Secrets dostupne su putem službenog INmusic festivalskog webshopa te u Dirty Old Shopu (Tratinska 18). Svi vlasnici prethodno kupljenih ulaznica za INmusic festival #15 mogu ostvariti 10% popusta na ulaznicu za koncert  Nick Mason’s Saucerful of Secrets putem e-mail zahtjeva na tickets@inmusicfestival.com do isteka zaliha.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 2 sata

Tehnički upis više od 21.100 studenata na ljetnom upisnom roku

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka uspješno su tehnički završeni na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih...

Aktualnoprije 3 sata

Domagoj Bubalo prvak Hrvatske u kategoriji 30+

U organizaciji Hrvatskog teniskog saveza veterana i Teniskog kluba „Županja 1881” održano je Pojedinačno prvenstvo Hrvatske 2021. koje je okupilo...

Aktualnoprije 5 sati

Za dva Erasmus+ projekta Poljoprivredno šumarskoj školi odobreno gotovo 100 tisuća eura

Ovih je dana u Poljoprivredno šumarskoj školi Vinkovci puno razloga za slavlje i ponos. Naime, u ovom projektnom ciklusu odobrena...

Aktualnoprije 6 sati

Zbog pesticida opozvano vrhnje i Cremino za kuhanje

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače o opozivu još dva proizvoda, vrhnja i Cremina za kuhanje, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida...

Aktualnoprije 8 sati

U Hrvatskoj 186 novooboljelih i jedan smrtni slučaj

U Hrvatskoj je zabilježeno 186 novih slučajeva zaraze koronavirusom s kojim je umrla jedna osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne...

Aktualnoprije 10 sati

Gužve zbog nove osobne, u Vinkovcima prvi dan zaprimljeno 114 zahtjeva

U ponedjeljak, 2. kolovoza, započelo je zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije koje će sadržavati biometrijske identifikatore...

Aktualnoprije 11 sati

Dvoje novooboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 PCR testiranjem na COVID-19 potvrđene su 2 nove...

Aktualnoprije 11 sati

Uništavanje imovine i fizički napad u Vukovaru

Iz PU vukovarsko-srijemske danas izvješćuju kako je 31. srpnja oko 22,30 sati u Vukovaru, u ulici Dvanaest redarstvenika, 31-godišnji Vukovarac...

Najčitanije