U Gradu su prije dva mjeseca najavili da će na tržište pustiti 60-70 parcela na dvjema lokacijama gdje će mlade obitelji s djecom moći pri kupnji ostvariti popust pa primjerice, obitelj s četvero ili više djece ima popust od 85 posto, a mlada obitelj bez djece 20 posto.

Na taj će način mlade obitelji imati priliku kupiti zemljište po cijeni ispod tržišne, što je još jedna od mjera demografske politike kojom se nastoji omogućiti mladim ljudima ostanak u svom gradu.

Grad Vinkovci objavio je tako javni natječaj kojim nudi na prodaju devet građevinskih parcela u Ulici Dragutina Žanića Karle, uz naselje obiteljskih kuća Kanovci. Riječ je o parcelama površine od 279 do 630 četvornih metara, uz početne cijene od 68.400 do 138.000 kuna, za koje je osmišljen sustav povlastica za obitelji s djecom, odnosno što više djece, veći popust.

Obitelj bez djece može ostvariti popust od samo 10 posto od određene početne cijene, s jednim djetetom 30 posto, s dvoje 50, s troje 70, a mlada obitelj s četvero i više djece ostvaruje popust od čak 85 posto od početne cijene. Ako se radi o mladoj obitelji do 45 godina starosti, ostvaruje dodatni popust od 10 posto na ponuđenu cijenu.

Pravo na popust imaju svi hrvatski državljani s prebivalištem na području Republike Hrvatske, dakle i oni koji nemaju prebivalište na području grada Vinkovaca jer nakana je ovih mjera privući mlade obitelji i iz drugih dijelova Hrvatske. No prema propozicijama natječaja, uvjet je da prijavitelj, kao i njegov supružnik ili izvanbračni partner, nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu stan ili obiteljsku kuću, da ih nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili u posljednjih 15 godina, dakle prije podnošenja prijave na natječaj.

Javno otvaranje ponuda bit će obavljeno sutra u 10 sati, u maloj vijećnici Grada Vinkovaca. U gradskoj upravi također podsjećaju kako neće biti razmatrane ponude ponuditelja koji imaju nepodmirene obveze prema Gradu i državnom proračunu, kao i oni koji su bili zakupnici gradske nekretnine, a nisu uredno ispunjavali ugovorne obveze.