Mađarsko kulturno-umjetničko društvo iz Vinkovaca ovaj je vikend po prvi puta organiziralo manifestaciju pod nazivom “Jesen vinkovačkih Mađara”, a u povodu jesenskog ubiranja plodova bogatih slavonskih polja, gdje živi i brojna mađarska zajednica koja je vrlo aktivna. Na njihov se poziv odazvao Mađarski KUD Novi Bezdan i predstavio cjelovečernjim programom. Među mnogobrojnim gledateljima bili su i novoimenovani mađarski konzul Bela Gardoš sa suprugom, u ime Grada Vinkovaca Zlatko Dovhanj, te predstavnica mađarske nacionalne manjine grada Vinkovaca Ekatarina Nadudvari Wagner.

U bogat program gostiju iz Novog Bezdana bile su uključene njihove tri sekcije, odnosno zbor, tamburaši i dramska sekcija. Pokazali su svestranost i znanje u pjevanju, sviranju i glumi, što su gledatelji i nagradili dugotrajnim pljeskom.

Inače, društvo vinkovačkih Mađara osnovano je 2012. s nakanom njegovanja materinjeg jezika, kulture, pjesme i baštine koju su im ostavili njihovi preci. Udruga okuplja 65 članova uglavnom mađarske nacionalnosti, ali su im se pridružili i svi oni koji vole mađarsku pjesmu, kulturu i svi su, kaže predsjednik Rudolf Ač, dobrodošli. U okviru udruge aktivan je mješoviti zbor Zlatni klas, literarna sekcija, gastrosekcija, etnosekcija i grupa vezilja, koja izrađuje tradicijske mađarske vezove. Tradicionalno održavaju manifestacije poput Večeri mađarske kulture, Večeri mađarske književnosti, Susreta vinkovačkih Mađara, obilježavanja mađarskih državnih praznika i redovito sudjeluju na lokalnim manifestacijama od Sajma zdravlja, proslave Dana grada, a zbor nastupa diljem Hrvatske i u Mađarskoj.