23 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Još tri atraktivna filma iz Cannesa na ovogodišnjem Motovun film festivalu

Više od autora

- vl promo-


Kao da se samo čekalo jenjavanje pandemije da filmski festivali ponovo osvanu u najboljem izdanju s mnoštvom kvalitetnih filmova. Ovogodišnju dobru berbu nastavlja i Motovun Film Festival koji od 26. do 30. srpnja donosi niz nagrađenih filmova na prestižnim festivalima. Dosadašnjem popisu motovunski su selektori pridodali još tri atraktivna naslova prikazana na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

S nagradom za najbolju glumicu (Zar Amir Ibrahimi) dolazi film “Pauk svetac” iranskog redatelja Alija Abbasija. Ovaj napeti krimić prati novinarku Rahimi koja odlazi u iranski sveti grad Mašhad kako bi istražila ubojstva serijskog ubojice, uvjerenog da djeluje u božje ime. Temeljen na istinitoj priči o ubojici koji je ubio 16 žena, film je hrabra osuda društva u kojem je okrutno uzimanje pravde u svoje ruke dio svakodnevice.

Nagradu za najbolji debitantski film u canneskom programu Izvjestan pogled dobio je “Ratni konj” redateljica Gine Gammel i Riley Keough, najstarije unuke Elvisa Presleya. Film prati isprepletene sudbine dvojice mladih pripadnika plemena Lakota koji odrastaju u rezervatu u Južnoj Dakoti. U filmu koji nas vodi u jedan rijetko vidljivi ambijent Amerike impresivne uloge ostvarili su neprofesionalni glumci koji su i sami pripadnici plemena i govore autentičnim jezikom.

PAUK SVETAC | credit: Nadim Carlsen

Film “Nostalgija” redatelja Marija Martonea, premijerno prikazan u glavnom programu Cannesa, ambijentiran je u Napulju u koji se nakon 40 godina vraća Felipe Lasco. Želja da se poveže s prošlošću vodi ga u opasne vode, a ne pokoleba ga ni činjenica da je njegov najbolji prijatelj iz djetinjstva postao jedan od najozloglašenijih ljudi u Camorri.

Među dosad objavljenim naslovima u glavnom programu izdvaja se i moćni špijunski triler “Dječak s neba” redatelja Tarika Saleha, nagrađen za najbolji scenarij u Cannesu. Ribarov sin dobio je iznimnu povlasticu da studira na kairskom sveučilištu, no brzo postaje pijun u nemilosrdnoj borbi za vlast između egipatskih vjerskih i političkih elita.  S nagradom publike na Sundanceu dolazi film “Cure, cure, cure”, oda ženskom prijateljstvu, istraživanju seksualnosti i otkrivanju sebe. Djelo finske redateljice Alli Haapasalo prati tri djevojke kojima se nakon upoznavanja svjetovi okrenu naglavce.

U programu su i filmovi ovjenčani nagradama s Berlinskog festivala. Srebrnog medvjeda za režiju dobio je film “Dragulji u odjeći”, cjelovečernji prvijenac meksičko-bolivijske redateljice Natalije López Gallardo o tri žene u neravnopravnoj borbi s meksičkim kriminalnim podzemljem. Borba jedne žene u fokusu je i filma “Kurnaz protiv Busha” koji je na Berlinaleu osvojio nagrade za scenarij i najbolju glavnu ulogu (Meltem Kaptan). Jedan od najcjenjenijih njemačkih suvremenih redatelja Andreas Dresen donosi istinitu priču o majci koja je izbavila sina iz Guantanama.

Raspored prikazivanja filmova nalazi se na poveznici.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno