Ovogodišnji, 13. Dana hrvatskog kulinarstva, od 18. do 22. studenog održani su u Varaždinskim Toplicama, a odakle su i za naš grad i županiju stigle odlične vijesti, naime nova prvakinja Hrvatske u kulinarstvu za 2019. godinu postala je Ana Maria Stanković, Vinkovčanka, članica Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije. Veliko je to priznanje ako znamo da su Dani Hrvatskog kulinarstva središnja nacionalna kulinarska manifestacija koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva Turizma, a cilj koje je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napretka kuhara i slastičara, ali i svekolika afirmacija kuhara i slastičara.

Ana Maria Stanković je 22-godišnjakinja kojoj je ovo treća velika nagrada, u svojim vitrinama već ima dvije velike kristalne kuhače, a sada je postala i državna prvakinja za 2019. godinu. Kristalne kuhače nagrade su koje se dodjeljuju u Kuharskom kupu koji sadrži 12 natjecanja u godini. Na svakom natjecanju kuhari sakupljaju bodove, a ukupni pobjednik Hrvatskoga kuharskoga kupa osvaja veliku kristalnu kuhaču. Ocjene daju eminentni kuhari, članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskoga kuharskog saveza, tako da su i te nagrade od izuzetnog značaja, baš kao i ova s državnog prvenstva.

“Još u osnovnoj školi probudila se moja želja za kuhanjem, iako moji roditelji nisu bili oduševljeni tom odlukom, odlučila sam pratiti svoje snove i tako upisala kuharsku školu, što je na kraju ispalo dobro za mene. U ovome poslu mi se najviše sviđa što svu svoju kreaciju, maštu i ljubav mogu prenijeti na tanjur, što na kraju nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Volim pripremati apsolutno sva jela i ne ”bježim” od noviteta u gastronomiji. Iako, težim tome da što god napravim bude protkano s namirnicama našeg kraja, u skladu sa strukom, ali uz moj potpis”, priča nam Ana Maria.

Ovoga puta stručni žiri oduševila je, između ostalog, s jelom pod nazivom “Topla Slavonija”, koje podrazumijeva svinjski file s krustom od začinskog bilja i suncokreta, varenac s korbaom i koprivom, kremu od krumpira, te konfitirane svinjske obraze na podlozi od kvinoje i tikvice. Odlično je bilo i jelo pod nazivom “Riječno blago”, koje se sastojalo od Panna cotte od dimljene deverike s pjenicom od šarana u slanoj palačinci, uz grašak, ukiseljeno povrće, mladu lisnatu salatu, te umak od kopra i meda.

U srednjoj je školi, kaže, imala odlične profesore koji su od prvog dana u njoj vidjeli potencijal i kojima može zahvaliti današnje uspjehe.

“Jednostavno sam obožavala ići u školu i na praksu što je i rezultiralo odličnim uspjehom kroz moje školovanje. Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije, na čelu koje je Jozo Gale, također pruža mogućnosti za napredak i nova znanja, jer popularizira kuharsku i slastičarsku struku, bavi se također i očuvanjem tradicionalne kulinarske baštine, te podržava sudjelovanje na natjecanjima. Vrlo je važno i naše domaće natjecanje ”Zlatna jabuka” koje se održava u sklopu sajma zdravlja. Na natjecanjima sudjelujem još od prvog razreda srednje škole, a profesionalno se bavim kuharstvom već četiri godine. Trenutno se bavim pripremama za kulinarsku olimpijadu u veljači 2020. godine u Stuttgartu, a odmah potom oprbat ću se kao šefica kuhinje u ”Restoranu Lu” koji se otvara u ožujku 2020. u samome centru grada, što me jako veseli, jer će naši građani napkon imati priliku kušati moja jela”, ističe Ana Maria.

Mišljenja je da kuhari danas itekako mogu dobro živjeti od svoga rada, premda je i fizički i psihički to vrlo zahtjevan posao. Zanimljivo je da se za ovo posljednje natjecanje nije dugo pripremala jer otišla je, kaže, samo sudjelovati.

“Kući sam se ipak vratila okićena velikom zlatnom medaljom. Nikada se ne volim hvaliti, ali moram istaknuti da sam osvojila zlato u sve tri kategorije, tako da je svako pripremljeno jelo “osvojilo” stručni žiri. Kada bih morala izdvojiti jelo koje je meni najdraže, onda bi to bio kulen pripremljen prema obiteljskoj recepturi, uz domaći mirisni topli kruh s bučinim sjemenkama”, preporuča Ana Maria Stanković.

Osnovnoškolcima koji se odluče za kuharsku struku, ali i onima koje zanimaju druga zanimanja, poručuje da prate svoje snove jer samo tako mogu biti uspješni u onome što rade.

Svakako valja napomenuti da je Ana Maria Stanković uz Mariju Bošnjak, također članicu udruge, i prošle godine na državnom natjecanju ostvarila značajan uspjeh, a njih su dvije bile i sastavni dio nacionalne kulinarske reprezentacije u Luksemburgu na svjetskom kulinarskom natjecanju u sklopu EXPOGAST sajma, s kojeg su donijele brončanu medalju.