14 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Još uvijek je 26 posto neasfaltiranih cesta

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Uprava za ceste Vukovarsko-srijemske županije predstavila je na sjednici Županijske skupštine plan gradnje i održavanja županijskih i lokalnih cesta za 2020. godinu, uz osvrt na ono što je učinjeno u prošloj godini.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Željko Galić tom prigodom istaknuo je kako će ŽUC u okviru svojih mogućnosti nastaviti s izgradnjom i održavanjem županijskih prometnica, a podsjetio je i na činjenicu da još uvijek nije realizirano 26 posto planiranih prometnica u prvome redu zbog skromnih mogućnosti.

“Završen je projekt rekonstrukcije ceste od Babine Grede do Cerne, koji je okončan realizacijom posljednje dionice kroz Cernu, a vrijednost radova iznosila je 7,7 milijuna kuna. “Prošle godine započeli smo također veliki projekt gradnje lokalne ceste 46017 od Prkovaca prema Babinoj Gredi, koja je vrlo zahtjevna jer se radi o 11,2 kilometra. To je i financijski najznačajni projekt “težak” i financiran je iz kreditnih sredstava.”, rekao je ravnatelj Željko Galić, dodavši kako će se stanovnicima naselja Kladavac konačno ostvariti dugogodišnja želja da kroz svoje naselje dobiju asfalt.

“Budući da je riječ o 11,2 kilometara ceste, nije bilo realno očekivati da ćemo to dovršiti do kraja prošle godine, tako da je ove godine urađeno oko 5,5 kilometara, a s izvoditeljem radova vinkovačkom tvrtkom Cestorad dogovorili smo ostatak dovršiti u prvoj polovini 2020., tako da je aneksom ugovora kao rok dovršetka definiran 30. lipnja.”, rekao je Željko Galić. Ove godine planira se završetak kompletne rekonstrukcije ceste od Tordinaca prema županijskoj cesti 4111, a ostala nam je još dionica kroz samo naselje Tordinci, čime će ta cesta u cijelosti biti rekonstruirana.

Također nastavljaju rekonstrukciju ceste od Novih Jankovaca prema Mirkovcima. Prethodno su 3,3 kilometra bivšeg makadama asfaltirali i pretvorili u cestu koja je sada u prometu, a ostalo im je još oko dva kilometra rekonstrukcije ceste kroz naselje Novi Jankovci. Ove će godine krenuti i od državne ceste D46 prema željezničkoj pruzi i taj će dio kompletno dovršiti 2021. godine.

Govoreći o financijama Galić je podsjetio kako je ukupna vrijednost radova na cesti Prkovci-Babina Greda 19 milijuna i 980 tisuća kuna, pa su osigurali kredit, s obzirom na to da cijeli projekt ne mogu financirati iz vlastitih sredstava. Ostali se radovi financiraju iz županijskog proračuna. Galić je istaknuo kako je polovina proračunskih sredstava namijenjenih radovima na cestama određena za redovno i izvanredno održavanje cesta, što znači kako za gradnju i rekonstrukciju ostane oko 11 do 12 milijuna godišnje te taj novac nastoje iskoristiti za gradnju i rekonstrukciju onih cesta, za koje su već ishođene građevinske dozvole.

Odgovarajući na pitanje što je u Vukovarsko-srijemskoj županiji najveći problem kada je riječ o cestama, naglasio je to kako još uvijek imaju čak 26 posto neasfaltiranih županijskih i lokalnih cesta. “Nismo ni Varaždinska ni Međimurska županija, koje imaju sve ceste sagrađene i bave se samo održavanjem te grade biciklističke staze. Mi ovdje moramo još kilometre i kilometre cesta napraviti, naravno prema redoslijedu važnosti u prometnim vezama. Glavne smo prometne pravce napravili ili rekonstruirali, međutim ostao je još veliki broj kilometara koje treba napraviti, za što će trebati i vremena i mnogo novca.”, kazao je Željko Galić te istaknuo odličnu s Policijskom upravom vukovarsko-srijemskom glede akcija koje se tiču sigurnosti na cestama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno