-0 C
Vinkovci
Petak, 27. siječnja 2023.

Josip Petrinović – Joka legenda vinkovačkog sporta

Više od autora

- vl promo-


Josip Petrinović – Joka prošlu je godinu zaključio dobivanjem nagrade za životno djelo, a laskavo priznanje uručeno mu je od strane Hrvatskog judo saveza.

Popularnom prof. Joki to je samo kruna bogatog sportskog života ovjenčanog nagradama. Rođen je 1945. godine u Vinkovcima u ulici književnika Josipa i Ivana Kozarca uz Bosut. Završio je OŠ Antuna Gustava Matoša, a nakon Gimnazije Matije Antuna Reljkovića upisuje fakultet Fizičke kulture u Zagrebu kojeg završava 1970. godine. U glavnom gradu započeo je svoj judo put, a najbolji rezultat zabilježio je 1969., osvajanjem drugog mjesta u kategoriji do 70 kilograma na međunarodnom Memorijalu Krunoslava Abramovića.

„Judo sam počeo trenirati na prvoj godini fakulteta 1965. godine. Gledao sam ispit iz juda, vidio padove i bacanja i uplašio se. Počeo sam ga trenirati kako bi napredovao do toga ispita i tako je sve zapravo počelo”, kaže o počecima Josip Petrinović.

Svoje vještine i znanje u ovom borilačkom sportu prenio je i na vinkovačku mladost. Priču je započeo 1969. godine, a 1972., na svoj imendan na Josipovo, osnovao Judo klub Vinkovci, kasnije ga ponovno obnovio. Nadalje, cijeli svoj radni vijek proveo je u Tehničkoj školi, točnije od 1970. do 2010. godine. Vodio je brojne učenike do sportskih uspjeha.

Za sebe ističe kako je uvijek bio prema svakome pošten profesor. Ocjena se morala zaslužiti, ništa nije bilo poklonjeno. Vinkovcima kruže legende o njegovim osebujnim pedagoškim metodama, većina ih je, kaže Joka, izmišljena, pa im se i sam nasmije, ali je potvrdio anegdotu o zamišljenoj lopti.

„Podijelio sam učenike u dvije ekipe, a ja sam bio sudac. Nabijem tu zamišljenu loptu kao da je stvarna i oni kreću s igrom. Nakon nekog vremena, viču da je gol, ja odgovaram, bila je stativa! Učenici su trčali, veselili se, a cilj je time bio ispunjen”, sjeća se.

Iako je dobio brojna priznanja, ipak izdvaja ona od većeg značenja. Tako mu je 2003. uručeno veliko priznanje Ministarstva prosvjete, nagrada „Ivan Filipović”. Deset godina kasnije postaje vlasnik priznanja Hrvatskog judo saveza za knjigu kojom je autorski ispisao 40 godina Judo sporta u Vinkovcima te nagradu „Matija Ljubek” za životno djelo Hrvatskog olimpijskog odbora. Svoju bogatu vitrinu nagrada do danas, zaključuje krajem prošle godine priznanjem za životno djelo Judo saveza Hrvatske. Umirovljeničke dane provodi u Tenis klubu.

„U pravilu se točno zna kada ja biciklom odem na kavu. U teniskom klubu često kartamo. Do prije koju godinu sam skoro svaki dan igrao tenis, ali sada je to iza mene. Ovdje je odličan ambijent, tu gledamo nogometne i rukometne utakmice te uživamo”, zaključuje Josip Petrinović u čijim mudrostima, kada nije na pecanju, na omiljenom mu mjestu danas uživaju i neki novi klinci.

Za kraj, popularni Joka osvrnuo se na današnje stanje u vinkovačkom judu. Ističe kako Judo klub Vinkovci imaju odlične uvjete i prostor, educirane trenere, tako da su ostvareni svi preduvjeti za valjani uspjeh. Ipak, vrijeme će pokazati hoće li se ostvariti rezultatski iskorak u narednim godinama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno