7 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Jubilarni 10. DORF nagradio filmove Ne padam na koljeno i Mogu i sama!

Više od autora

- vl promo-Dušan Moravec i Antonela Marušić: MOGU I SAMA! Foto: Gordan Panić
Dušan Moravec i Antonela Marušić: MOGU I SAMA!
Foto: Gordan Panić

Nakon Cresa, gostovanja u Puli i Primoštenu, te Ozlju, jubilarno 10.DORF izdanje završilo je u Vinkovcima. Dvodnevni program zatvaranja održan je u galeriji fotografija Meraja, uz projekcije filmova, koncert i podjelu nagrada. Žiri u sastavu Robert Bubalo, Hana Jušić i Vedran Šuvak dodijelio je nagradu autoru Dušanu Moravecu iz Slovenije, za film NE PADAM NA KOLJENO. Po riječima žirija film ‘Ne grem na koleno’ nepretenciozno nas uvodi u svijet slovenske zabavne glazbe, koju mediji ne pokrivaju a publika obožava. Humorističan i informativan, film objašnjava fenomen kičaste glazbene scene univerzalnim jezikom i pri tome ostaje dokumentaristički nepristran. Osim toga, Moravec vješto iznosi činjenice i arhivira višegodišnje postojanje  paralelnog svemira, u kojem ima mjesta i za Wernera ili Simonu Weiss kao i za vatrogasne zabave. Unutar koordinata TV dokumentarnog filma dobili smo uvid u manje poznatu scenu susjedne države i još jednu potvrdu da kič ne poznaje granice.’ Nagrada je rad mladog kipara Vjekoslava Filipovića, iz Osijeka.

Također, već četvrta nagrada Klasik TV u iznosu 10.000 kn za razvoj scenarija glazbenog dokumentarnog filma, prema odluci žirija u sastavu Ines Pletikos, Marcella Jelić i Filip Meštrović dodijeljena je Antoneli Marušić za projekt MOGU I SAMA! U obrazloženju stoji ‘Prijavljeni projekt kroz praćenje kreativnih napora protagonistica filma pruža nam ekskluzivni insajderski uvid u suvremenu urbanu alternativnu scenu. Intrigantna priča koja afirmira snažne i nezavisne ženske subjekte, priča je o mladim glazbenicama, novim licima ženske kantautorske scene u Hrvatskoj, koje svojom sposobnošću, upornošću i talentom prkose normama diskografske industrije. Scenarij ‘Mogu i sama!’ nagovještava zanimljiv i poučan feministički film.

Podsjećamo da je ovogodišnja DORF nagrada za životno djelo dodijeljena u Puli na Seasplash festivalu velikanu dokumentarnog glazbenog filma Don Lettsu iz Velike Britanije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno