Foto: Moonlee Records promo
“Iskrenost je posebna”, pjevaju ŽEN na svom debitantskom albumu “I onda je sve počelo”. Od prvog dana hrvatski feministički LGBTQ + post-rock / indie / dream pop Amazonke stvaraju glazbu koja se oslanja na iskrenost, ranjivost i autentičnost. Kako bi proslavili desetu obljetnicu banda, kao i sedmu obljetnicu izlaska njihovog prvog izdanja, uz podršku Moonlee Records, Unrecords i Vox Project-a, ŽEN su reizdali svoj debitantski album na  vinilu.
“I onda je sve počelo” odmah je privukao pozornost regionalnih kritičara i zaljubljenika u glazbu. “Jedan je od najugodnijih, ako ne i najbolji album godine”, hvalili su ga na T-Portalu. Ili kako su naveli na With Love, the Underground: “Eva, Sara i Ivona stvarno rade svoje.” ŽEN-ov višeslojni glazbeni izraz kombinira filigranske gitare, spacey synth dijelove i eterične shoegaze vokale, zvuče kao vodeni valovi na površini jezera. U ostalim slučajevima, kada se distorzija pojača a bubnjevi počnu gruvati, postaju poput ispiranja tsunamijem. Dreamy i topla vibracija albuma, mješavina su melankolije, čežnje i nade, i sadržani u evokativnom naslovu “Šuma, mačka, Gospođa i prozor”, psihodeličnoj odi prirodi, životinjama i svim osjetljivim ljudskim bićima. To je minimalistički eksperimentalni pop za ljubitelje bandova kakvi su Tortoise, Stereolab, Warpaint i sl.
Osim prvijenca, ŽEN su objavili još dva albuma: “Jantar” (2015.) i “Sunčani ljudi” (2017.). Posljednjih nekoliko godina održali su niz koncerata diljem Europe, dobivajući podršku cijenjenih glazbenih zaljubljenika poput Anthonyja Fantanoa (The Needle Drop) i Kevina Colea (KEXP) te su postali jedan od najtraženijih regionalnih alternativnih gitarističkih bandova.