18 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Jutros novi obračun iz zraka s krvopijama

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Djelatnici Veterinarske stanice u ranim jutarnjim satima, prema najavama, obavili su aviotretiranje tretiranje komaraca na području grada Vinkovaca. Korišteni su insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima, bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Osim što smo geografski vlažno i vrlo pogodno područje za razmnožavanje dosadnih ‘krvopija’ u ovoj smo najezdi osjetili neizravne posljedice poplava koje su tijekom prošlog mjeseca poharale zapad Europe. Vodostaji rijeka su bili u porastu, a nakon povlačenja vode iz plavnih područja iz dana u dan se povećala brojnost ličinki što je potvrdio monitoring stručnih službi koje na temelju podataka o broju ugriza u minuti izdaju preporuku tretiranja sa zemlje ili zraka žarišnih područja. Izlijetanja komaraca iz legla preveniraju se upravo ovakvim akcijama zaprašivanja naseljenih područja.

Grad Vinkovci rezervirao je proračunska sredstva za još jedno zaprašivanje sa zemlje i zraka što je zakonska obveza, potvrdio je u najavi jutrošnjeg aviotretiranja resorni pročelnik Hrvoje Niče. Nezahvalno je prognozirati bliži li se kraj ovogodišnjoj najezdi, no i na građanima je svojevrsna odgovornost, ali i dužnost uklanjanja otpada, predmeta i alata u kojima se nakuplja voda, odčepljenje krovnih i podnih žljebova, košnja i održavanje sustava za odvodnju kako bismo svi zajedno smanjili razmnožavanje ličinki komaraca koji nam uz nesnosnu ljetnu vrućinu pričinjaju dodatnu nelagodu u večernjim satima kada tražimo dašak svježeg zraka nakon dnevne sparine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno