Južnokorejski Parazit pomeo konkurenciju

0
238

Noćas je u u Dolby Theatreu u Los Angelesu održana 92. svečana dodjela Oscara za najbolja ostvarenja u filmskoj industriji.

Ovogodišnji apsolutni favorit Oscara bio je film Todda Phillipsa “Joker”, koji je nominiran u čak 11 kategorija. No, na veliko iznenađenje onih manje, ali i onih više upućenih, pobjedu je odnio južnokorejski film pod nazivom “Parazit”, koji je “pokupio” čak četiri Oscara u svim najvažnijim kategorijama, odnosno za najbolji film, najbolji strani film, originalni scenarij i režiju.

Najveći gubitnik Oscara na kraju je Scorseseov “Irac”, koji je zaslužio 10 nominacija ali niti jednu nagradu. Tri Oscara dobio je “1917” Sama Mendesa, a po dva “Joker”, “Bilo jednom u Hollywoodu” i “Ford v Ferrari”. Joaquin Phoenix nastavio je svoj pobjednički niz i ove sezone i osvojio Oscara za najbolju glavnu ulogu. Renee Zellweger dobila je Oscar za najbolju žensku ulogu u filmu “Judy” o životu Judy Garland, a Laura Dern svoj je kipić zaslužila za najbolju sporednu ulogu u “Priči o braku”. Brad Pitt nagradu za najbolja sporednu ulogu zaslužio je nastupom u filmu “Bilo jednom u Hollywoodu”.

Zanimljivo je da je Parazit prvi film u povijesti koji je osvojio i nagradu za najbolji film i onu za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na stranom jeziku koji je osvojio titulu najboljega filma.

U središtu filma su nejednakosti između bogatih i siromašnih slojeva korejskoga društva kroz dvije obitelji. Naime, članovi siromašne obitelji spletkama se uspiju uvući u imućnu obitelj te se predstavljajući kao međusobno nepovezani, visoko kvalificirani pojedinci, infiltiraju u domaćinstvo i doživljavaju razne dogodovštine. Inače, Oscari se dodjeljuju od 1929. godine, do sada je uručeno ukupno 3.140 statua, a dobitnika bira gotovo 8.000 članova Akademije.