U Vukovaru je danas predstavljen projekt “Istraživanje kemijskog sastava žira te utjecaj hranidbe žirom na proizvodna svojstva, kvalitetu i kemijski sastav mesa crnih slavonskih svinja”, u kojeg će Vukovarsko-srijemska županija uložiti gotovo 240 tisuća kuna. Istraživanje genetskih utjecaja na intramuskularnu mast crnih slavonskih svinja, provodit će tvrtka za kontrolu kakvoće robe Inspecto, u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek i Udrugom uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica.
Rezultati ovog istraživanja dat će uvid u utjecaj hranidbe žirom na proizvodna svojstva i svojstva kvalitete mesa te opravdanost dodatka žira u hranidbi crnih slavonskih svinja. Osim toga, istraživanjem će se utvrditi geni odgovorni za intramuskularnu mast, što je preduvjet za selekciju crnih slavonskih svinja uz pomoć genomskih informacija.
“Uz pomoć struke želimo pokazati i dokazati da je meso žirovanih svinja najkvalitetnije svinjsko meso na svijetu. Cilj je dakle saznati koja to svojstva meso poprima kada svinje jedu žir, a onda i kakve blagodati za ljudski organizam ima takvo meso. Sve su to važni detalji koji upakirani u dobar marketing mogu značajno pridonijeti prodaji i potražnji mesa od crne slavonske svinje. Mi se na europskom tržištu ne možemo natjecati u onim utakmicama koje ne možemo dobiti, odnosno ne možemo konkurirati količinom, ali možemo biti posebni i tržištu ponuditi specifične proizvode koje nema svatko”, istaknuo je pročelnik za poljoprivredu i infrastrukturu naše županije Andrija Matić.
Direktor tvrtke Inspecto Ante Nevistić objasnio je kako uslijed hranjena žirom svinje dobivaju dobar omjer između zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, što je dobro za ljudski organizam.
Inače, u Slavoniji i Baranji uzgoj svinja tradicijska je grana stočarske proizvodnje koja značajno doprinosi poljoprivrednoj proizvodnji, dok je svinjsko meso u Republici Hrvatskoj prvo po potrošnji ispred piletine i govedine. Crna slavonska svinja, najbrojnija je autohtona pasmina u Hrvatskoj, čije brojno stanje u posljednjih 20 godina kontinuirano raste, s obzirom na visoki potencijal koji može ostvariti za naše svinjogojstvo.
Također, brojna istraživanja pokazuju da je njezino meso iznimne kvalitete i značajno kvalitetnije od mesa suvremenih pasmina, te je kao takvo pogodno za proizvodnju slavonskih suhomesnatih proizvoda.
Ovom prilikom predstavljene su i udruge koje su korisnici potpore Vukovarsko-srijemske županije, pa se tako moglo čuti da županijska Udruga uzgajivača ovaca i koza ostvaruje potporu u iznosu od 50 tisuća kuna za Program revitalizacije ovčarske proizvodnje, dok Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica ostvaruje potporu u iznosu od 32 tisuće kuna, a za provedbu uzgojnog programa.