32 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. lipnja 2022.

Kada dođu svinje: hrvatska premijera na Subversive Film festivalu

Više od autora

- vl promo-
Nakon sudjelovanja na više od dvadeset filmskih festivala (Visions du Reel, Watch Docs…) i osvojene nagrade na Sarajevo film festivalu 2017., film redateljice Biljane Tutorov ‘Kada dođu svinje’ bit će prikazan u Zagrebu, 8. svibnja na Subversive Film Festivalu u okviru međunarodnog dokumentarnog natjecateljskog programa. Prošlog je tjedna film imao i sjevernoameričku premijeru na Hot Docsu (Toronto), najvećem festivalu dokumentarnog filma u Sjevernoj Americi. Dugometražni dokumentarni film ‘Kada dođu svinje’ nastao je u kooprodukciji Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a pored nagrade europske dokumentarističke mreže na Sarajevo Film Festivalu dobio je i posebnu nagradu žirija na Sofia Independent Festivalu.

Redateljica, scenaristica i producentica Biljana Tutorov ranije je ove godine odabrana u projekt Producers on the Move, a na pitanje zašto je baš kroz Dragoslavu Aleksić ispričala priču o srpskim ali i svjetskim društvenim prilikama odgovara:
‘Željela sam ispričati priču iz kuta starije žene okružene s obitelji, koja je pametna i duhovita, društveno i politički zainteresirana, koja živi u provinciji a ne u glavnom gradu, koja nije gladna i čija je drama u tome što shvaća kako živimo kao nojevi s glavom u pijesku. Pravimo se da ne shvaćamo posrnuće koje nam se događa, a za razliku od ‘elite’, kako vladajuće tako i opozicijske, koja iz svojih komfornih stanova i vila prezire ‘običan’ narod moja je junakinja odgovorna građanka. Dragoslava Aleksić je jednostavno takva žena.’

SINOPSIS

Dragoslava ima četiri televizora, troje unuka, dvije najbolje prijateljice i supruga s kojim se bori za daljinski upravljač. Živjela je u pet zemalja a da se nije pomaknula iz svog stana u pograničnom gradiću. Mediji i politika su se uvukli u obiteljsku intimu dok ona s humorom i čvrstinom promišlja o svemu. Umjesto bajki smišlja djeci priče iz stvarnoga života dok u njoj nada u bolju budućnost ne kopni. Od jutra kada ustajemo svaka naša gesta je čin odgovornosti kojim započinje promjena svijeta.


Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno