Kontaktirajte nas

Vijesti

Kampanja #PrekinimoŠutnju dobila svoj treći nastavak #ŽalbomDoPromjena

Objavljeno

-

Kampanjom #PrekinimoŠutnju udruga Roda poziva žene, posebno one koje su bile trudne ili rodile u vrijeme pandemije, da svojim svjedočanstvima o uskrati kvalitetne zdravstvene zaštite osvijeste potrebu za hitnom izmjenom donesenih pravila i procedura. Trudnice i rodilje kojima su prekršena zdravstvena prava tijekom pandemije koronavirusa mogu dobiti podršku za pisanje žalbi u trećem valu akcije #PrekinimoŠutnju.

U sklopu ovogodišnje globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, udruga Roda pokrenula je nacionalnu akciju #ŽalbomDoPromjena kojom želi skrenuti pažnja na uskraćena prava rodilja za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

Kampanja #PrekinimoŠutnju je pokrenuta 2014. godine kada su žene diljem Hrvatske progovorile o lošim iskustvima i kršenje prava za vrijeme poroda. Kampanja je doživjela drugi val 2018. nakon što je saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić javno progovorila o vlastitom negativnom iskustvu uskraćivanja anestezije za vrijeme kirurškog dovršenja spontanog pobačaja. Akcijom #ŽalbomDoPromjena, #PrekinimoŠutnju dobiva svoj treći nastavak čiji je cilj poticati žene kojima je uskraćena kvalitetna zdravstvena skrb u trudnoći ili na porodu tijekom pandemije da prijave ta kršenja prava nadležnim institucijama.

Svjesne smo da je epidemiološka situacija zahtijevala promjene pravila i odluka, no ona su često donošena stihijski i bez promišljanja o tome mogu li se uvesti epidemiološke mjere, a istovremeno zadržati segmenti dobrih praksi vezanih za skrb o rodiljama. Hrvatska je jedna od najrestriktivnijih država u Europskoj uniji po pitanju uskraćivanje prava žena na porodu za vrijeme pandemije. istaknula je Daniela Drandić iz udruge Roda te dodala: “Udruga Roda od samog početka pandemije ukazuje na problematične prakse koje su se pojavile u našim bolnicama i zdravstvenom sustavu, a koje su u suprotnosti s preporukama institucija poput Svjetske zdravstvene organizacije i stručnih društva za primaljstvo i porodništvo iz EU. Tu je ponajprije riječ o najavi obaveznog carskog reza za rodilje pozitivne na bolest COVID-19, obvezi da rodilja nosi masku na porodu, zabrani pratnje na porodu i odvajanju novorođenih beba od majki.”

Nažalost, rodilje i novorođenčad nose nerazmjeran teret ove pandemije. S jedne je strane, epidemiološki je prihvatljivo održavati masovna okupljanja ili koristiti prekrcani javni prijevoz, dok se s druge strane u ime odgovornosti zabranjuje pratnja na porodu ili se odvajaju novorođena djeca od majki.

Osim što apeliramo na hitno ukidanje svih nametnutih ograničenja i sagledavanje njihovih širih posljedica, smatramo i da je iznimno važno u što kraćem roku pokrenuti konstruktivan dijalog s institucijama jer poboljšanje epidemiološke situacije nije na vidiku te bi ovakva situacija mogla potrajati još duže vrijeme na štetu svih rodilja, naglasila je Drandić.

Na internetskoj stranici udruge Roda nalaze se detaljne informacije o tome kako se žene kojima su uskraćena prava na kvalitetnu zdravstvenu skrb tijekom pandemije koronavirusa mogu priključiti kampanji uz upute kako mogu prijaviti svoja osobna, negativna iskustva nadležnim institucijama.

Kršenja prava s kojima se trudnice i rodilje suočavaju kao jednom od posljedica “novog normalnog” i pandemije koronavirusa dodatno je unazadilo naš trom, zastarjeli i neefikasan zdravstveni sustav. Udruga Roda želi poticanjem prijava kršenja prava pacijentica skrenuti pozornost odgovornih pojedinaca i institucija na problematiku te pokrenuti dijalog s ciljem pronalaska optimalnog rješenja u što kraćem roku.

U sklopu kampanje #ŽalbomDoPromjena, udruga Roda planira niz dodatnih aktivnosti koje će se provoditi u okviru međunarodne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Vijesti

Globus – Gradimo Lokalnu Održivost za Bolje Uspješnije Sutra

Objavljeno

-

Napisao/la

    22 pregleda

Globusi je novi autorski projekt Nansen dijalog centra iz Osijeka i deset partnerskih škola iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Kroz Globus se razvija i dodatno jača aktivno sudjelovanje učenika i njihovih nastavnika u području održivog razvoja u školama istočne Hrvatske (Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija).

Provodi se kroz međusektorsku suradnju udruge i škola. Partneri su 10 osnovnih škola među kojim su OŠ Blage Zadre Vukovar, OŠ Siniše Glavaševića Vukovar, OŠ „Vladimir Nazor” Komletinci te OŠ „Antun i Stjepan Radić” Gunja. Projekt će osnažiti i potaknuti učenike na djelovanje te odgovorno ponašanje.

Škole partneri dio su mreže interkulturnih škola s kojima Nansen dijalog centar surađuje zadnjih 10 godina kroz program interkulturnog učenja (KDBZ). Uz to, zajedno su surađivali i na projektu UZBRDO čija je tema bio upravo održivi razvoj. U sklopu tog projekta unaprjeđivala su se znanja i vještine učitelja i učenika za održivi razvoj. Ovim će se projektom integrirati poučavanje učenika svih triju sastavnica održivog razvoja (ekološka, socijalna/društvena i gospodarska) u 10 partnerskih škola (s planiranih 200 uključenih učenika kao direktnih korisnika projekta), kroz provedbu edukacije i mentorstva učitelja, edukacije učenika, akcijskih istraživanja i školskih mini projekata kao odgovora na potrebe zajednice.

Nastavi čitati

Aktualno

Marko Polešćuk brončani na kadetskom Grand Prix-u u Zagrebu

Objavljeno

-

Napisao/la

    40 pregleda

U Zagrebu je 22. i 23. siječnja na plivalištu Mladost u organizaciji Plivačkog kluba Medveščak održano treće kadetsko Grand Prix natjecanje najvišeg ranga u jedinstvenoj konkurenciji kadeta. Članovi Vinkovačkog plivačkog kluba, Lara Barić, Jakov Božić, Kristijan Rohalj, Patrik Puce, Marko Polešćuk i Gabriel Petričević predstavljali su klub i postigli odlične rezultate.

“Svi su isplivali osobne rezultate na čemu im čestitamo. Redoviti odlazak na natjecanja najvišeg ranga i osvajanje medalja je odraz sustavnog i organiziranog rada unutar kluba. Marko Polešćuk dokazuje to svakim nastupom pa tako i ovaj put kao treći najbolji kadet u RH u disciplini 100 metara leđnom tehnikom. Bravo Marko! Pred nama je Regionalno PH u Sisku za idući vikend i sredinom veljače državno prvenstvo RH na kojemu smo isplivanim državnim normama osigurali nastup muške štafete. Vrlo smo ponosni na naše kadete i želimo im puno uspjeha na predstojećim natjecanjima”, ističu u Vinkovačkom plivačkom klubu.

Nastavi čitati

Aktualno

Poznati dobitnici nagrade vinkovačke kazališne publike “Joza”

Objavljeno

-

Napisao/la

    59 pregleda

U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci danas su prebrojani glasovi te su sada poznati dobitnici nagrade „Joza”. Javnosti će biti predstavljeni na svečanoj dodjeli nagrada u kazalištu najavljenoj za petak, 18. veljače, s početkom u 20 sati uz prijenos na Vinkovačkoj televiziji.

Nagradu „Joza” prošle godine utemeljili su Gradsko kazalište „Joza Ivakić”, lokalne medijske kuće Vinkovačka televizija i Novosti, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija. Posebna je to nagrada na hrvatskoj kazališnoj sceni jer jedino u Vinkovcima publika tijekom cijele godine ima priliku putem kupona¸, koji svaki gledatelj dobije uz kupljenu ulaznicu, glasovati za najbolju gostujuću predstavu te za najbolju predstavu za odrasle i najbolju predstavu za djecu u produkciji GK „Joza Ivakić” Vinkovci kao i za najbolju glumicu i glumca u predstavi za odrasle i u predstavi za djecu. Riječ je o cjelogodišnjoj priči koja je obuhvatila sve gostujuće i domaće izvedbe, izuzev vinkovačke predstave koja je ušla u izbor Festivala glumca 2021. Ova se priča nastavlja i u 2022. godini, a sada je došlo vrijeme i za zbrajanje glasova i proglašenje pobjednika za 2021. godinu.

Prema broju glasačkih listića možemo vidjeti da je publika rado sudjelovala u ovom izboru, a posebno je bilo zanimljivo poslije predstave gledati glasovanje onih najmlađih. Djeca su uvijek s veseljem i smijehom davala velike ocjene predstavi te se odlučivala za likove koji su ih se najviše dojmili, a to su u pravilu nositelji predstava”, ističe Zdenko Rečić, ravnatelj GK „Joza Ivakić”.

U cijeloj priči, naravno, nisu izostale niti nagrade za publiku. Tako će na svečanosti u kazalištu 18. veljače biti izvučena tri glasača od prošle godine koji će dobiti po dvije ulaznice za sve predstave u 2022. godini te poklon sponzora, a bit će izvučena i četiri gledatelja koji će te večeri biti u dvorani koji će također dobiti poklon sponzora. Lijepe su to nagrade zbog kojih je vrijedilo glasovati te vrijedi doći 18. veljače u kazalište. U programu te večeri moći će se vidjeti i kratki podsjetnik na sve nagrađene predstave, a u glazbenom dijelu nastupit će vinkovačka „Septica”.

Mislim da će svi posjetitelji u dvorani i svi gledatelji prijenosa na Vinkovačkoj televiziji biti zadovoljni i da će to biti jedan lijep program, a mi smo već počeli u 2022. s glasovanjem i vjerujem da ćemo tradicionalno svake godine dodjeljivati nagradu „Joza” kojom smo na još jedan način obilježili našega Jozu Ivakića. Nagrada „Joza” je statua na hrastovom postolju, rad akademskog slikara Ivana Lončara Žana”, istaknuo je Rečić.

Lokalni mediji imaju veliku ulogu u svakom dijelu života jedne zajednice kao što su Vinkovci, a kada je riječ o Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” nismo dvojili trebamo li se uključiti u ovaj projekt, istaknula je Marija Gerovac, direktorica Novosti d.o.o.

Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti jer je riječ o jednom zanimljivom projektu gdje se izabiru najbolje gostujuće i domaće predstave i najbolji domaći glumci, a ono što je najvažnije je to da je riječ o izboru gledatelja koji dođu u kazalište, pogledaju predstave i odluče kome žele dati svoj glas. Kolege s Vinkovačke televizije i mi u Novostima niti jednoga trenutka nismo dvojili da mi ovdje pripadamo kao lokalni mediji jer jedni bez drugih nikako ne možemo djelovati niti sudjelovati u javnom životu”, kazala je Marija Gerovac.

           

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 37 minuta

Globus – Gradimo Lokalnu Održivost za Bolje Uspješnije Sutra

Globusi je novi autorski projekt Nansen dijalog centra iz Osijeka i deset partnerskih škola iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Kroz...

Aktualnoprije 1 sat

Marko Polešćuk brončani na kadetskom Grand Prix-u u Zagrebu

U Zagrebu je 22. i 23. siječnja na plivalištu Mladost u organizaciji Plivačkog kluba Medveščak održano treće kadetsko Grand Prix...

Aktualnoprije 3 sata

Poznati dobitnici nagrade vinkovačke kazališne publike “Joza”

U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci danas su prebrojani glasovi te su sada poznati dobitnici nagrade „Joza”. Javnosti će biti...

Aktualnoprije 3 sata

U Hrvatskoj 8 471 novih slučajeva u protekla 24 sata

U posljednja 24 sata zabilježeno je 8.471 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 4 sata

Jabuke i mandarine simbol suradnje najistočnije i najjužnije hrvatske županije

Veliko prijateljsko između najjužnije i najistočnije hrvatske županije upisalo je još jednu suradnju. U dubrovačkoj luci Gruž predstavnici Vukovarsko–srijemske županije...

Aktualnoprije 6 sati

Vukovarsko-srijemska županija na sedmom mjestu po višku osiguranika HZZO-a

Popis stanovništva izvukao je na površinu niz nelogičnosti, među kojima je i ona da u Hrvatskoj ima 209 tisuća više...

Aktualnoprije 7 sati

Aurelijina fantastična četvorka dobila poziv u reprezentaciju

Sjajne partije i predstave malonogometaša Aurelije nisu ostale neprimjećene. Izbornik mlade futsal reprezentacije Duje Maretić uručio je poziv Marku Pest...

Aktualnoprije 8 sati

PDV na plin 5 posto?

Preliminarni izračuni koje je za potrebe Vlade izradila Hrvatska energetska regulatorna agencija otprilike potvrđuju da u slučaju realizacije najgoreg mogućeg...

Najčitanije