16 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. srpnja 2022.

Kao umjetničko platno koristi vlastitu kožu

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Njezine društvene mreže izgledaju kao nekakve neobične bajke. Disneyevi junaci, Marvelovi likovi, od svemira i gradova do maski za Noć vještica, 20-godišnja Laura Valkovac jednostavno uživa u različitim ulogama kroz koje oživljava svoju ljubav prema šminki i crtanju. Rezultat – umjetnička djela koja obaraju s nogu.

Iako još uvijek u začecima, domaća body painting scena u svojim redovima ima fascinantne, uglavnom samouke umjetnike i umjetnice. Jedna takva krije se i u našim Vinkovcima. Laura Valkovac oduvijek je znala da u njoj „čuči” likovni talent, voljela je crtati i svoje misli strpljivo prenositi na papir. Iako je u Osijeku završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer Dizajner unutrašnje arhitekture, život ju je danas odveo u malo drugačijem smjeru. Ljubav prema crtanju polako se prenijela i na šminku pa je završila i višu školu za kozmetičarku, a dok odrađuje praksu u jednom vinkovačkom wellness i spa centru, u slobodno vrijeme radi ono što najviše voli – crta po svome tijelu.

„Uvijek su me jako zanimale boje, a primijetila sam i kako imam dosta strpljenja. Na društvenim mrežama vidjela sam brojne umjetnike koji crtaju po tijelu pa sam se i ja odlučila okušati u tome. Prvo sam počela s očima, kasnije sam probala na tijelu i svidjelo mi se”, priča nam Laura o svojim početcima još 2019. godine. Kako kaže, napravila je tada nekoliko radova i brzo odustala jer joj se nije svidjelo kako je izgledalo, no na kraju je, uz nagovor prijatelja i obitelji, odlučila nastaviti crtati. S vremenom joj je to postajalo sve zanimljivije, a ona sve bolja.

Puno je toga što je dosad nacrtala, a mi ćemo prepustiti fotografijama da pričaju njezinu priču. Inspiraciju, kaže, dobije u bilo čemu što vidi oko sebe i sve što danas zna naučila je potpuno sama. Iako je još uvijek relativno na početku, Laura je već sudjelovala na dva natjecanja, oba u organizaciji nacionalnog portala Lijepa.hr. Na prvom je osvojila peto mjesto, dok je na onom od prošle godine, s temom Noći vještica za koju je taman bila radila serijal, bila druga. Uz pomoć tog natjecanja dobila je veći publicitet i dodatnu podršku koja joj je uvelike bitna za nastavak bavljenja svojim obožavanim hobijem.

Lik Spidermana napravljen u suradnji s Teodorom Vukas

Oslikavanje tijela traje satima, a najduže je radila 14 sati u komadu. Neke slike crta i po nekoliko dana, no uz stanke i zanimacije sa strane sve je puno lakše – dok crta uspije raditi i sve ostalo što čini njezinu svakodnevicu.

„Sreća pa imam dosta strpljenja. Tako sam primjerice Vinkovce radila tri puta, jedan dan 10 sati, drugi dan šest sati i treći dan gotovo 11 sati. To mi je bilo definitivno najteže, no zacrtala sam si da to želim i nisam odustala”, napominje ambiciozna Laura koja od svog hobija želi napraviti i nešto ozbiljnije.

Ističe kako se jednoga dana vidi u vlastitom salonu, no nažalost ne vjeruje da su Vinkovci i Hrvatska općenito plodno tlo za sve njezine želje. „Mislim da su naši ljudi još uvijek nekako zatvoreni prema ovoj vrsti umjetnosti, ne prihvaćamo nešto što je drugačije. No bez obzira na to, ja želim ostati u svome gradu i želim Vinkovčanima pokazati što to sve radim”, kazala je mlada umjetnica.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno