-0 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Kardinal Bozanić: dozvoliti veći broj vjernika na polnoćkama, po uzoru na Francusku

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Mnogi vjernici ovih se dana pitaju hoće li na polnoćkama u crkvama moći biti više vjernika. No, na to pitanje još uvijek nema odgovora. U Crkvi se, s najviših razina, podgrijava ta tema odnosno upozorava na nelogičnost odluke o broju od 25 vjernika bez obzira na veličinu crkve.

Najangažiraniji u tome je, piše Večernji list, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji se u svome predbožićnom pismu pozvao na francuski primjer, gdje je broj vjernika bio ograničen na 30, ali su protiv te odluke ustali francuski biskupi.

„U laičkoj Francuskoj na temelju odluke višeg tijela, u ovom slučaju Državnog vijeća, da bi se zaštitilo vjernike od diskriminacije, određeno je da se u roku od tri dana donesu mjere koje će voditi računa o proporcijama veličine crkve, kao i da se pravila o slobodi prodaje i industrijske proizvodnje primijene i na slobodu bogoštovlja. Sve to navodi na zaključak da je i u nas nužno donijeti propis koji će se temeljiti na sigurnosnoj fizičkoj udaljenosti među vjernicima. Tada se taj kriterij može primjenjivati sukladno veličini određenoga prostora, pri čemu taj isti kriterij, s određenim razumljivim odstupanjima, može biti primjenjiv i u drugim društvenim ozračjima“, stoji u pismu kardinala Bozanića.

Crkva je, također, poručila da neće odustati od slavljenja misa s narodom, kao u prvome valu, no da će se prilagoditi uvjetima, što i dosad čini, pridržavajući se propisanih epidemioloških mjera.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno