23 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Kasabian – For Crying Out Load (2017.)

Više od autora

- vl promo-


Britanski sastav Kasabian dobar je primjer za sve veće okretanje rock glazbenika koncertnim aktivnostima.

Naime, prevlast i pošast digitalizacije učinila je još od kraja prošlog stoljeća svjetsku rock scenu područjem na kojem je pomalo i neisplativo objavljivati albume, a dobar novac zaraditi se može ponajprije na koncertnim turnejama. Ta pojava ne samo da je, što je pozitivno, natjerala mnoge stare rockere na pozornicu, već je i kod mnogih mladih rock izvođača – što baš i nije pozitivno – stvorila stav kako je puno bitnije od toga što kažeš, pažnju posvetiti načinu na koji to realiziraš.

Tako je glazba postala bitnija od teksta, a među najboljim dokazima za to je grupa Kasabian, rock sastav iz Leicestera koji u 15 godina rada ima šest objavljenih albuma od kojih je posljednjih pet, uključujući i najnoviji ‘For Crying Out Loud’, završilo na prvom mjestu britanske top ljestvice najprodavanijih po čemu su ovi Leicester boys trenutačno možda i najjači britanski rock sastav. Istodobno, albumi im u SAD-u nisu ostvarili iole zapaženiji uspjeh!

No, veliki uspjeh na Otoku potpuno je zaslužen, a temelji popularnosti nedvojbeno su u njihovoj glazbi i odličnim koncertnim nastupima prepunim energije.

Kasabian i njihov vođa Serge Pizzorno, gitarist i tekstopisac, iznimno umješno spajaju bogatu tradiciju rock glazbe sa suvremenim elektro ozračjem stvarajući jednostavne, ali vrlo efektne, melodiozne pjesme koje rijetko koga ostavljaju ravnodušnim na podiju pa stoga Kasabiani pale i žare koncertnom scenom već nekoliko godina. Tu će vladavinu nastaviti i nakon novog albuma koji će rasplesati stotine tisuća njihovih europskih fanova koji će zasigurno poželjeti nove stvari vidjeti uživo jer se zna da su Pizzorno i društvo najbolji u akciji na pozornici.

A ta je akcija ovog puta raznovrsna i mahom vrlo, vrlo žestoka pri čemu se moćni rock rifovi nadopunjuju elektro udarima stvarajući u najvećem broju pjesama idealnu podlogu za ples. Ljubitelji melodiozne žestine koja puno duguje glam rocku uživat će u sjajnom hedonističkom boogie rocku ‘Bless This Acid House’, ali i u razigranoj i spectorovskim zvučnim zidom bogatoj ‘Good Fight’ koja sjajno podsjeća na sedamdesete.

Oni skloniji suvremenoj rock žestini oplemenjenoj elektronikom mogu birati između nogometno navijačke (Kasabian su redom veliki navijači Leicestera) ‘Comeback Kid’ te vrlo po ritmu i energiji slične joj ‘Twentyfourseven’, a tu se negdje kreće i dojmljiva uvodna ‘Ill Ray (The King)’ u kojoj se u oluji zvuka spajaju punk i acid house, ritam mašine i rifovi, elektronika i električne gitare.

Veliki hit već je prava arena rock poslastica ‘You’re in Love with a Psycho’ u kojoj su u pjesmi srednje brzog ritma spojeni najbolji trenuci glam rocka i synth pop zvuka osamdesetih, a još je bolja – pogotovo za koncerte – odlična završna ‘Put Your Life On It’ koju će se zahvaljujući odličnoj akustičnoj gitari, divnoj melodiji i odličnom vokalu Toma Meighana s jednakim žarom pjevati kao stadionsku himnu, ali i kao idealnu pjesmu za društvo uz kakvu obalu. Raznovrsnost glazbenih izraza Kasabian su proširili i u čak osam minuta nepotrebno dugoj diskoidnoj ‘Are You Looking For Action’, spojem funky zvuka te suvremenog r’n’b u ‘Sixteen Blocks’, na latino pop akustiku oslonjenoj ‘Wasted’, mekankoličnoj ‘The Party Never Ends’ te klasičnom baladi ‘All Through the Night’.

Govoreći o ovom albumu Serge Pizzorno rekao je kako mu je želja bila spasiti gitare od pada u ponor. No, više od toga cilj mu je bio napraviti novi niz pjesama kojima će uživo dobro zabaviti sebe i druge i u tome je bez imalo sumnje i uspio pa je već sada jasno da je ‘For Crying Out Loud’ dobar nastavak priče o velikom bandu iz malog Leicestera. Nešto otprilike kao i tamnošnji nogometni klub koji je prošle godine u konkurenciji s nogometnim mega divovima uspio osvojiti naslov prvaka. Štoviše, igrači Leicestera na domaćim su utakmicama na teren istračavali – i to po naputku trenera Rainierija – uz zvukove Kasabian hita ‘Fire’ kojeg im je prije toga puštao u svlačionici da bi ih ‘nabrijao’. Boljeg određenja glazbe ovog sastava nema.

Čista energija i ritam. Tekstovi? Ma, kakvi tekstovi… [Marinko Krmpotić, Riff magazin Novi list]

Izdavač: Columbia / Menart, 2017.

Popis pjesama: 1. I’ll Ray (The King) / 2. You’re In Love With A Psycho / 3. Twentyfourseven / 4. Good Fight / 5. Wasted / 6. Comeback Kid / 7. The Party Never Ends / 8. Are You Looking For Action? / 9. All Through The Night / 10. Sixteen Blocks / 11. Bless The Acid House / 12. Put Your Life On It

ILL RAY (THE KING) [VIDEO]

YOU’RE IN LOVE WITH A PSYCHO [VIDEO]

ARE YOU LOOKING FOR ACTION [VIDEO]

BLESS THE ACID HOUSE [VIDEO]

Prethodni članakLice s ožiljkom (1983.)
Sljedeći članakDvorac od stakle (2017.)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno