U Hrvatskoj će sezonsko cijepljenje protiv gripe započeti ranije, polovicom listopada, ukupno je naručeno 590.000 doza cjepiva, a u pripremi je plan provedbe cijepljenja uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. “U siječnju smo naručili 460.000 doza cjepiva, a sada je naručeno dodatnih 130.000 doza. Uskoro bi trebalo stići 560.000 doza, a još 30.000 u prosincu. Toliko se na svjetskom tržištu moglo nabaviti s obzirom na nedostatne količine cjepiva”, rekao je za Hinu epidemiolog Branko Kolarić, voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba. To je više nego prošle godine, kada je putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nabavljeno oko 400.000 doza cjepiva. Očekuje da bi cjepivo moglo stići u Hrvatsku početkom listopada, a nakon što se distribuira u domove zdravlja i zavode za javno zdravstvo cijepljenje bi moglo početi između 15. i 20. listopada.

To je tri do četiri tjedna ranije nego lani, a građani će se na cijepljenje morati telefonski naručiti kod svog liječnika.

Prioritetne skupine za cijeljenje protiv gripe su stariji od 65 godina, zdravstveni djelatnici i djelatnici domova za starije osobe, kao i osobe s kroničnim bolestima, a stručnjaci ove godine preporučuju cijepljenje protiv gripe i kao mjeru zaštite protiv koronavirusa. “Na početku smo listopada, mjeseca u kojem već uobičajeno počinjemo s pripremama za cijepljenje protiv gripe, koje je ranijih godina započinjalo uglavnom početkom studenog. Ove godine, u okolnostima pandemije COVID-a 19, najavljeno je kako bi provedba cijepljenja za sve kategorije stanovništva, za koje je cijepljenje besplatno, trebala početi ranije nego prethodnih godina. Vrijeme početka cijepljenja naravno ovisi o tome kada će biti dostupno cjepivo koje se centralno nabavlja na razini cijele Hrvatske i potom distribuira po županijama. Što se tiče količine cjepiva, a s obzirom na činjenicu kako zadnjih godina raste interes za cijepljenjem protiv gripe, za ovu sezonu je i prije pojave pandemije COVID-19 planirana veća količina cjepiva u odnosu na prošlu godinu, a sada u ovim okolnostima očekuje se kako će te količine biti još veće. Kada je riječ o našoj županiji, kod nas je prošle godine protiv gripe cijepljeno oko 15 tisuća osoba, a za ovu sezonu je prije početka pandemije planirano 19 tisuća doza cjepiva, ali budući da se zbog COVID-a 19 očekuje na razini države nabava dodatnih količina, očekujemo kako će nam ove godine na raspolaganju biti i veće količine cjepiva, koje će se distribuirati svim ambulantama obiteljske medicine gdje će se ove godine cijepljenje isključivo i provoditi”, ističe ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Kata Krešić.

Naglašava i da će se u ovoj sezoni gripa “događati u posebnim okolnostima”, u kojima ćemo uz gripu u cirkulaciji imati ne samo uobičajene druge viruse, tzv. viruse prehlade nego i korona virus što će zasigurno otežati kako prepoznavanje bolesti tako i povećati mogućnost komplikacija i jedne i druge bolesti.

“Obolijevanje od gripe primjerice može oslabiti tijelo i učiniti ga podložnijim obolijevanju od COVID-a 19 ili pak obrnuto, a nažalost postoji mogućnost od istovremenog obolijevanja od obiju bolesti što može dovesti do težih kliničkih slika i komplikacija sa, nažalost, smrtnim ishodima. Zato je ove godine iznimno važno cijepiti se protiv gripe, naročito one kategorije stanovništva kojima je i inače cijepljenje preporučeno i besplatno. Kada je riječ o gripi, sretna je okolnost da za tu bolest postoji cjepivo koje predstavlja i najučinkovitiju zaštitu, dok nažalost za COVID-19 cjepivo još nemamo pa nam kao zaštita preostaje savjesno pridržavanje svih mjera koje su preporučene, higijena ruku, držanje razmaka, izbjegavanje bliskih kontakata i gužvi, nošenje maski, ali i općenito briga za vlastito zdravlje i jačanje našeg obrambenog sustava kao što je raznolika prehrana, tjelesna aktivnost, boravak na svježem zraku i slično”, upozorava dr. Krešić. Dodaje da je pred nama neizvjesnosti kada su u pitanju korona i gripa, no poručuje da brigom za svoje i tuđe zdravlje možemo izbjeći i jednu i drugu bolest ili pak smanjiti rizik od težih posljedica.