U posljednja 24 sata na području Vukovarsko-srijemske županije zabilježeno je čak 88 novooboljelih osoba, a zbog povećanja broja oboljelih javnosti se obratila prva epidemiologinja naše županije, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić. Izvijestila je da je koronavirus ušao u dva vinkovačka doma za starije i nemoćne te je napomenula kako imamo jako puno osoba s nepoznatim izvorom zaraze zbog čega je teže kontrolirati bolest u općoj populaciji.

Bilježimo rekord u broju oboljelih u 24 sata. Da stvar bude još gora, virus se probio i u dva doma za starije i nemoćne, a ne isključuje se ni mogućnost kako će u sljedećim danima u ovim institucijama biti još veći broj zaraženih jer se čekaju rezultati novih testova.

„U Domu za stare i nemoćne osobe Vinkovci za sada imamo 15 pozitivnih korisnika i 3 djelatnika, a u privatnom domu “Dobri dom” imamo za sada 8 pozitivnih korisnika. Virus je ušao i u najosjetljiviju populaciju, tamo gdje ga doista ne želimo. Dugotrajno visoki broj novooboljelih na našem području doveo je do toga da virus može ući i u takve sustave kao što su domovi za stare i kao što je sustav zdravstva. Dakle, zahvaćena je cjelokupna populacija“, napominje Krešić i dodaje kako su uzeti brisevi ostalih djelatnika i korisnika, a rezultati se još čekaju.

Činjenica da bilježimo tako visok broj novooboljelih i da je taj broj raspoređen po cijeloj županiji, najviše u gradu Vinkovcima, govori u prilog tome, napominje ravnateljica, da svako mjesto gdje se nađemo među većim brojem ljudi je rizik da se zarazimo od COVID-19 i da su sve one mjere koje ponavljamo iz dana u dan od presudnoga značaja da taj rizik smanjimo.

„U potpunosti ga izbjeći ne možemo, ali ga možemo značajno smanjiti svim onim mjerama koje se preporučuju. Znači, držati distancu od dva metra i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Jednako je važno prati ruke što je najbolja mjera, a ako nismo u mogućnosti onda dezinficirati, kao i ne dolaziti u bilo kakav bliski kontakt s osobama izvan članova obitelji. Molimo sve osobe da nepotrebno ne odlaze na mjesta okupljanja jer i na malim okupljanjima postoji rizik da se zarazimo“, još jednom podsjeća Kata Krešić.

Apelira na sve oboljele da prilikom dolaska pozitivnog nalaza odmah kontaktiraju svoga liječnika i dobro promisle o kontaktima 48 sati unazad od pojave simptoma.

Poslala je na kraju poruku: „Čuvajmo sebe i čuvajmo druge. To je nešto što ovoga trenutka pokazuje našu razinu humanosti, našu razinu čovjekoljublja, našu razinu predanosti jednih drugima i one prave istinske ljudske blizine koja je uvijek moguća bez obzira što nije moguća fizička blizina. Bez sudjelovanja svakog pojedinca nema tih mjera i pridržavanja preporučenih mjera, nema tih mjera u sustavu zdravstva koje ovo mogu zaustaviti“.