Kontaktirajte nas

Glazba

Kawasakijevo superiorno rješenje ‘problema drugog albuma’ – Idu Bugari

Objavljeno

-

Kawasaki 3p (Idu Bugari, drugi album) [St]

Zagrebački Kawasaki 3p dolaze u Dom sportova u subotu 25. ožujka na najveći koncert u dosadašnjoj karijeri, a po mnogima ključno izdanje benda bio je upravo ‘Idu Bugari’. Fantomski ‘problem drugog albuma’ K3P su riješili objavivši jednu od najvažnijih ploča u povijesti hrvatske diskografije.

Idu Bugari (Dancing Bear 2009.)

Debitantski album ‘Kawasaki 3P’ im je raskrčio put prema prvoj ligi regionalne alter scene, a nasljednik iz 2009. godine je tu poziciju zacementirao. Nakon podužih šest godina čekanja od prvijenca, Kawasaki 3P izdaje ‘Idu Bugari’. Uz razne dolaske i odlaske iz benda, postavu tog albuma čine Tomislav Vukelić – Tomfa – glas, Davor Viduka (ex. Kojoti, Majke) – gitara; Toni Babarović Babke – gitara; Mario Boršćak (ex. Pips, chips & videoclips) – bas, Stjepan Jureković Štef – bubanj, Demirel Pašalić – Truba, Igor Pavlica (ex. Haustor/Rundek, Jinx) – truba i Stipe Mađor (Hladno pivo) – truba. Sve to čini bend zvučno znatno čvršćim, tehnički potkovanijim te trubački upečatljivijim.

Pomno pripremani album ‘Idu Bugari’ sadrži 16 skladbi od kojih je kao prvi singl odabrana ‘Puta madre’, a mogu se još izdvojiti ‘Ni da ni ne’, ‘Mate Parlov’, ‘Niskarastaman’, ‘Anđelko’, kao i ‘Mup-ovska’. Kawasaki 3P i na ovom albumu ostaje vjeran svom karakterističnom punk/ska/reage zvuku s izvanrednom brass sekcijom. Vokalni izričaj je i dalje kombinacija iskrene šank-poezije i autoironijskog humora začinjen mirisom zagrebačkog asfalta i karizmatičnog Tomfinog glasa, a na pozornici fantastična K3P osmorka proizvodi eksploziju moćnog zvuka.

‘Kada su izašli Bugari stvari oko benda su se prilično zahuktale. Počelo je dolaziti sve više ponuda za svirke i znali smo od tri ljetna mjeseca, mjesec dana provesti u kombiju. Najgore od svega je bilo što su putne kombinacije često bile ubitačne, poput Imotski-Virovitica-Krk. A i nas su kao i sve muzičare mučile dvije najgore stvari kod bavljenja glazbom: vožnja i čekanje. Tako smo, da bi ubili vrijeme i malo se razgibali od vožnje, osmislili najdražu aktivnost svih muškaraca – nogomet. Tome smo pristupili vrlo ozbiljno. Pošto nas je uvijek barem osmorica na koncertima oformili smo dvije malonogometne ekipe po četiri igrača. Vozač je bio zadužen da lopta bude napumpana i uvijek u kombiju (on ne igra već je oružar), igrači su trebali imati adekvatnu obuću, a svaka momčad se brinula da ima prepoznatljive majice.

Kawasaki 3p (Idu Bugari, drugi album) [cover]Ubrzo se razvilo veliko rivalstvo, dva tabora i dva tima: Svemirska govna i Astralni pederi. Imena timova su zorno oslikavala specifičan odnos prema fair-playu, veliku želju za pobjedom, ograničeno poznavanje sportske vještine i sklonost slučajnom ozljeđivanju sebe i protivnika. Igrali bi svaki puta, prije svakog koncerta, obično nakon tonske probe. Iza stejđa, na obližnjem igralištu ili ispred hotela, svejedno, uvijek se našlo prostora. Uvijek se igrala samo jedna utakmica do šest, s mijenjanjem strana na tri. Pobjednik je odnosio svu slavu i nasladu,’ prisjećaju se dečki iz benda.

Zaslađena je i 2009. godina s brojim nagradama, tako su Kawasakiji imali najprodavaniji domaći album u Hrvatskoj, proglašeni su za bend godine, singlovi ‘Ni da ni ne’ i ‘Puta Madre’ su vladali radijskim ljestvicama, a odsvirali su mnoštvo koncerata u Hrvatskoj i festivala u regiji.

‘Bilo je dana kada smo više razmišljali kada ćemo i gdje igrati nego što ćemo i kako svirati to večer. Imali smo i tablicu utakmica s rezultatima. No, ubrzo je došlo do prvih transfera. To je uništilo naše klubove i naš mali nogomet kao i onaj pravi. Unutar timova pojavili su se prvi menadžeri koji su dogovorili razmjene igrača u zamjenu za određene usluge i nagrade. To se desilo jednom, dvaput, triput i … nakon nekoliko mjeseci više nismo znali tko igra za koga, tko je u Govnima, a tko u Pederima. Prestalo se ginuti za boje kluba, nije se znalo tko koje boje nosi. Rivalstvo i žar su nestali, a i lopta se probušila. Šteta. Nadamo se da će se vratiti ti divni dani sporta, ponosa i slave. Možda ovo ljeto krenemo ispočetka, samo da kupimo loptu…’, sportski kažu dečki iz benda.

Zagrebački Kawasaki 3P održat će u subotu, 25. ožujka u Domu sportova najveći dosadašnji solo koncert i odsvirati presjek kultnih himni koje su označile 24 godine njihove karijere.

Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 70 kn, a na sam dan koncerta koštat će 90 kn.

Priču o početku karijere i objavi prvog albuma pročitajte ovdje.

KAWASAKI 3P: PUTA MADRE [2009]

Film i glazba

Moćni klavirski dvojac i svestrani glazbenik predstavljaju zajedničko izdanje “LP Duo Plays Božičević”

Objavljeno

-

Napisao/la

    65 pregleda

Foto: Universal promo

Nakon što su nas u prvo “LP Duo Plays” izdanje uveli s dvije najavne skladbe, renomirani klavirski duo sada predstavlja i cjelokupno studijsko izdanje “LP Duo Plays Božičević”. Prethodno objavljeni singlovi “Sustainable Development” i “Spring Passes, Pt. 1” otkrili su kako će izgledati suradnja najpoznatijeg klavirskog dvojca naših prostora,  LP Dua i Ivana Božičevića, skladatelja, orguljaša, pijanista, aranžera i jazz glazbenika, koji je u njima našao inspiraciju. Upravo objavljeni album donosi šest Ivanovih skladbi koje LP Duo maestralno izveo na dva klavira. Sjajni glazbenici vode nas na zanimljivo glazbeno putovanje koje sada možemo slušati na CD-u ali i glazbenim platformama.

“Ovaj album je putovanje iz sadašnjosti u prošlu budućnost, jer kako vrijeme odmiče, čini se da se sve više odvajamo od suštine glazbe. Ne samo onog ritualnog i instinktivnog što glazba sama po sebi nosi, već mogućnosti da nam glazba pomogne u (unutrašnjem) preobraženju. Danas je čovjek čudna biljka, kao da sve zna, kao da je svu pamet usisao iz kompjuterskog ekrana, pa mu više nije potrebno uzbuđenje, već gotov soundtrack za vlastiti život. Zato glazba postaje sve više konfekcijska kopija, neoriginalna, obična pratnja zloslutnoj tišini i oporom zadahu smrti. Na ovom albumu se svira, dahće, umire i rađa u rasponu od tri p (piano) do četiri F (forte)!”, slikovito opisuje LP Duo koji se s Ivanom Božićevićem prepoznali u eklektičnom načinu razmišljanja, miješanju žanrova (jazz, popularna, klasična glazba), a sve to pod kapom čarobnog minimalizma.

“Ovaj glazbeni pravac se nekada pojavio kao reakcija na klasičnu i suvremenu glazbu i umjetnost, uvijek je bio antiestablišmentski, protivan onim tvrdim, nametnutim akademskim normama, a spreman da obgrli sve one glazbenike i umjetnike s “one strane” odmetništva. Minimalizam je danas mnogo više od onoga kako je prvobitno nastao i ne samo da je preživio, već je u XXI stoljeću došao do najšire moguće publike i dao pravo mnogima da se glazbeno izraze”, dalje objašnjava klavirski duo koji o cijeloj priči i suradnji dodaje:

“I to Ivan dobro zna, kao što zna svirati orgulje, nastupati s jazzy bendom ili skladati popularnu glazbu, a da pritom pronađe dodatnu energiju i vrijeme za predavanja na Splitskom sveučilištu. S obzirom na to da jako dugo, više od deset godina, izvodimo Ivanovu glazbu, doslovno po cijelom planetu, osjećamo kako publika reagira na svaki njegov ton. I to je uvijek nešto posebno. Saživjeli smo se s njegovom glazbom, koja je u našim prstima našla saveznike u filozofiji interpretacije, jer jedno bez drugoga ne može, kao niti intelekt bez emocija. Međutim, sada kada smo u prilici preslušati ovaj album s distance, sada kada više nije samo naš, već svačiji, a ponajmanje naš, s pravom možemo biti jako zadovoljni uvijek i ponovo neočekivanim rezultatom”.

Zadovoljni rezultatom zasigurno će biti i slušatelji koji u albumu sada napokon mogu uživati kad god i koliko god često požele, a o cijelom projektu, prijateljstvu i suradnji, Ivan Božićević zaključuje:

“Sonju i Andriju – LP Duo – prvi put sam čuo na jednom koncertu u Beogradu 2010. godine. Oduševljen njihovim nadahnjujućim, preciznim, ali istovremeno senzibilnim sviranjem punim pokretačke energije, ponudio sam im suradnju. Suradnja je ubrzo prerasla u prijateljstvo i LP Duo su danas najbolji i najvjerniji interpretatori moje glazbe, koju su proširili  svijetom – od Amerike, preko cijele Europe pa sve do Dalekog Istoka. Ova djela sada su studijski snimljena u izvođenjima kakva kompozitor može samo sanjati”.

Uz ovo zaista posebno izdanje, Božičevićev stvaralački opus obuhvaća pet simfonijskih djela, razna orkestralna, komorna, zborska i solo djela, kao i brojne elektronske skladbe. Njegov poseban pristup glazbi, kao i njegov interes za različite žanrove (barokna, elektronička, jazz i world glazba) te želja za istraživanjem mogućnosti dubljih međusobnih stilskih prožimanja ono je što je inicijalno privuklo virtuozne Sonju Lončar i Andriju Pavlovića (LP Duo) da ostvare značajnu suradnju s njim. Ivan Božičević djeluje kao skladatelj, orguljaš, pijanist, aranžer i jazz glazbenik te predaje kompoziciju na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Netom predstavljeni album “LP Duo Plays Božičević” prvi je u nizu “LP Duo Plays…”, a koje su ovi pijanisti posvetili opusu kompozitora i prijatelja čiji rad iznimno cijene.

Popis skladbi: 1. Sustainable Development | 2. Spring Passes | 3. Ariel | 4. Thousand pines, one Moon | 5. Shaken from a crane’s bill | 6. Horloges solitaires

Nastavi čitati

Film i glazba

Trećim singlom “Svetac” u 2021. bend Prezzident najavljuje istoimeni album prvijenac

Objavljeno

-

Napisao/la

    110 pregleda

Foto | Dinko Čvorić Doringo

Trećim singlom “Svetac” u 2021. bend Prezzident najavljuje dugopripremani istoimeni album prvijenac.

Prezzident, čistokrvni rock bend službeno je objavio svoj istoimeni album prvijenac. Uz album, čiju produkciju potpisuje već uhodani dvojac Emil Bišćan i Leo Anđelković, objavljen je i novi singl i videspot “Svetac” koji se također nalazi na aktualnom albumu.

“Sretni smo konačno s publikom podijeliti naš mali glazbeni svijet s pjesmama koje smo napravili uživajući u traženju zajedničkog zvuka i odgovora na pitanje: “što je Prezzident? “. Pjesme potpisuje Prezzident, a za produkciju su bili zaduženi Emil Bišćan (mix), i Leo Anđelković (mastering).

“Singl “Svetac” kojim album počinje u toj potrazi je nastao zamišljanjem imaginarnog svijeta u kojem je sve suprotno očekivanom. Obzirom na promijenjivost svega u životu zabavno je koliko je takav svijet blizu stvarnosti. Kao i za prethodna dva singla spot još jednom potpisuje izvrsni Dinko – Čvorić Doringo.” izjavio je Petar Lisjak, basist grupe Prezzident,

Na albumu se nalazi 9 pjesama koje žanrovski pripadaju rocku, a dostupan je u digitalnom izdanju na Spotifyu, Deezeru, iTunesima i svim ostalim digitalnim servisima. Upravo tako na albumu možete pronaći dosadašnja zadnje objavljena izdanja “B€tman”, “Ti si ta” i novi aktualni singl “Svetac”.

Album “Prezzident” potpisuje cijeli bend (Luka Banić, Petar Lisjak, Ivan Soldo, Luka Maričić i Vedran Dakić).

Nastavi čitati

Film i glazba

Novi singl i videospot grupe Radio Aktiv zove se “Daleko od svega”

Objavljeno

-

Napisao/la

    116 pregleda

Foto: Aquarius | Spona promo

Nakon singlova “Zašto ne pokažemo djeci” i “Neki bolji svijet” Radio Aktiv nastavlja koračati prema trećem studijskom albumu. Kao i spomenuti najavni singlovi, pjesma “Daleko od svega” donosi novitete u zvuku benda, dok tekst na prepoznatljiv način uokviruje slojeviti kolaž slika svakodnevice, povezujući motive na univerzalan način. Producentsku palicu premijerno je preuzeo Damir Trkulja Šiljo (Gatuzo, Benston, ex-Majke), koji potpisuje i mix i mastering, dok je za snimanje uz Šilju bio zadužen i dugogodišnji suradnik i producent benda Mark Mrakovčić. Autor pjesme i videospota je frontmen benda Branimir Čubrilo, a za obradu slike je zaslužan mladi talentirani Karlo Špoljar.

“Mislim da stihovi refrena (daleko od svega, sveg što sanjali smo / sve je kako treba, a ništa nije isto) dobro opisuju trenutak u kojem se nalazimo i zaokružuju poruku pjesme.” – o pjesmi je rekao njezin autor Branimir Čubrilo.

Radio Aktiv je autorski bend osnovan 2009. godine u Puli. Zvuk benda baziran je na rocku pomiješanim s različitim stilovima glazbe, uz tekstove na hrvatskom jeziku. Dvostruku titulu najboljeg mladog benda Hrvatske na najvećim hrvatskim demo festivalima (HGF, HR Demo Klub) 2011. godine okrunili su odlično prihvaćenim singlovima “Vrtimo se” i “Svaku noć, svaki dan” te albumom prvijencem “Grije nas isto sunce” (2012.), u izdanju Aquarius Recordsa i Spone. 2013. godine zaslužuju nova priznanja struke te osvojaju nominaciju za diskografsku nagradu Porin u kategoriji “Novi izvođač godine” te “Fender Mega Muzika” nagradu za najbolji mladi bend.

Godine 2015. objavljuju drugi studijski album “Stvarnost između reklama” (Aquarius Records / Spona), koji je izvrsno prihvaćen kod radijskih urednika, publike i glazbenih kritičara te donosi autorski, svirački i produkcijski napredak u odnosu na hvaljeni prvijenac. Singlovima “Zašto ne pokažemo djeci?”, “Neki bolji svijet” i “Daleko od svega” Radio Aktiv okreće novu stranicu u svom glazbenom djelovanju, nastavljajući s radom na novim materijalima za treći studijski album. Bend je čitavo vrijeme koncertno aktivan i može se pohvaliti klupskim i festivalskim nastupima diljem Hrvatske, Slovenije, BiH i Makedonije.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 2 sata

Poznat novi termin za premijeru predstave “Tena”

Predstava „Tena – kronika raspada jedne ljepote” prema tekstu Josipa Kozarca u dramatizaciji Borislava Vujčića i režiji Dražena Ferenčine spremna...

Aktualnoprije 3 sata

Ministar Banožić posjetio lokaciju masovne grobnice pronađene na području Bobote

Pripadnike Hrvatske vojske koji su angažirani na aktivnostima vezanim za pretragu terena i ekshumaciju posmrtnih ostataka na području Bobote danas...

Aktualnoprije 3 sata

Reprezentativni poziv za Cibalijinog kadeta Josipa Dabića

Škola nogometa HNK Cibalia Vinkovci danas je na svojoj Facebook stranici s ponosom objavila vijest kako je na adresu kluba...

Aktualnoprije 4 sata

Ema Midžić okrunila se titulom dvoranske prvakinje Hrvatske u kategoriji seniorki

Ema Midžić, članica Teniskog kluba „Vinkovci”, nastavila je s osvajanjem turnira diljem Lijepe naše, a ovaj se puta okrunila titulom...

Aktualnoprije 5 sati

Priznanja Hrvatske obrtničke komore vinkovačkim obrtnicima

Jučer je održana sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Vinkovci, na kojoj su usvojeni Program rada i Financijski plan za 2022. godinu,...

Aktualnoprije 5 sati

VPK ostvario izvrsne rezultate na regionalnom natjecanju u Sisku

Na Regionalnom Prvenstvu regije 4. nastupilo je 114 plivača i plivačica iz 11 klubova, a Vinkovački plivački klub sudjelovao je...

Aktualnoprije 6 sati

Počele su zornice: Nemojte za Božić tražiti Božić, tad je već kasno, učinite to već danas

Počele su zornice, ranojutarnja misna slavlja u vremenu Došašća kojima se priprema za Spasiteljev dolazak. U vinkovačkim crkvama počinju između...

Vijestiprije 8 sati

Božićne ukrase s kreativne radionice odlučili darovati osobama s invaliditetom

“Najbolji dio života čovjeka su njegovi maleni, bezimeni, neupamćeni činovi dobrote i ljubavi” – popularan je citat Williama Wordswortha kojim...

Najčitanije