Kontaktirajte nas

Kultura

Kazalište “Osmog dana” iz Poljske danas gostuje u Vinkovcima

Objavljeno

-

Grad Vinkovci u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom nakon pozitivnih iskustava iz prethodne kulturne suradnje između Kazališta „Osmoga dana“ iz Poljske i Grada Vinkovaca, organizira ponovno gostovanje kazalištaraca iz Poljske. Kazalište „Osmoga dana“ će u sklopu projekta „Dom Europa“ u Vinkovcima izvesti predstavu „Summit_2.0„ koja je impresivna i multimedijalna predstava na otvorenom za vrijeme koje se koriste video projekcije koje prate i podržavaju igru glumaca. Taj vizualni i moderni spektakl govori kroz prizore, a njegova neverbalnost čini ga univerzalnim i razumljivim za svaku publiku. Cilj projekta „Dom Europa“ je pokazati način umjetničkog rada Kazališta „Osmoga dana“ u europskim državama uz otvoren pristup njihovim izvedbama. Kazalištarci iz Poljske predstavu će izvesti večeras s početkom u 21 sati i 30 minuta na školskom igralištu Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Vinkovcima.

Klikni za komentar

You must be logged in to post a comment Prijava

Komentiraj

Aktualno

Nagradu za najboljeg glumca u predstavi „Gospođica Julija” odnio Vladimir Tintor

Objavljeno

-

Napisao/la

    153 pregleda

U skladu sa epidemiološkim mjerama, u srijedu 22.rujna,  otvoren je „24. Art Trema Fest 2021.” u Rumi, a do nedjelje, 26.rujna, publika je mogla uživati u brojnim programima, kako večernjim, tako i dnevnim, pratećim programima.

Programi su se odvijali na više lokacija, a festival je službeno otvoren promocijom monografije o Ireni Kolesar pod nazivom “Osmeh porculanske figurine” autora Vladimira Balašćaka.

Na ovom festivalu, nagradu za najboljeg glumca, u predstavi „Gospođica Julija”, odnio je glumac Vladimir Tintor. „Gospođica Julija” zajednička je predstava Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku koja je premijerno prikazana 2020. godine. Također, ova predstava prikazana je za vrijeme trajanja 28.festivala glumca u Gradskom kazalištu u Vinkovcima.

Svečana dodjela i uručenje nagrada dobitnicima „24. Art Trema Fest Ruma 2021.” bit će upriličena pred početak prve reprize predstave „Odlepio sam skroz” u subotu, 2.listopada.

Nastavi čitati

Aktualno

Najmlađi članovi Lisinskog u posjetu Čilipima

Objavljeno

-

Napisao/la

    185 pregleda

Najmlađi članovi Folklornog ansambla Lisinski ovoga su vikenda boravili na jugu Hrvatske, u Čilipima. Uzvratni je to posjet KUD-u Čilipi čiji su članovi u rujnu prije dvije godine sudjelovali na dječjoj Smotri folklora u Vinkovcima.

Četrdesetak mališana krenulo je na dug put prema Čilipima u četvrtak u kasnim večernjim satima, a pred njima je bio kvalitetan vikend ispunjen druženjem i pravom folklornom zabavom. Domaćini su svojim gostima organizirali posjet gradu i zidinama, Kući Bukovac, Mauzoleju obitelji Račić i Zavičajnom muzeju Konavala.

Tijekom zajedničke večere mladost i njihovu pratnju zabavljao je mladi čilipski bend “Teška vremena”, a u nedjelju se nakon zajedničkog folklornog programa Čilipima orila slavonska pjesma uz pratnju klape Čilipi.

Na kraju posjete predsjednik KUD-a Čilipi poklonio je umjetničkom voditelju FA Lisinski, Danijelu Šoti, sliku s konavoskim vezom i fotomonografiju Konavala.

Nema sumnje kako će Vinkovčanima ovaj vikend ostati u trajnom sjećanju.

Nastavi čitati

Aktualno

Nova pustolovina iz Bakarićevog nadahnutog pera

Objavljeno

-

Napisao/la

    528 pregleda

Vinkovački književnik Vladimir Bakarić predstavio je novu knjigu za djecu „Totem straha 2 – Božićna pustolovina” objavljenu u biblioteci Grafiti Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima krajem prošle godine, a koja je zbog poznatih pandemijskih okolnosti neko vrijeme pričekala na predstavljanje u javnosti.

Osamnaesti je to po redu naslov koji potpisuje ovaj nagrađivani književnik za djecu i mlade, član Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Kluba prvih pisaca, inicijator utemeljenja i glavni urednik Biblioteke za djecu i mlade Grafiti Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

Predstavljanje knjige “Totem straha 2 – Božićna pustolovina” upriličeno je u petak, 24. rujna, u okviru 3. Festivala dječje knjige u Vinkovcima, a uz autora sudjelovali su predsjednik OMH u Vinkovcima Dražen Švagelj, urednica Ružica Pšihistal, autorica Dodatka u knjizi Sanja Beraković i ilustrator Dubravko Mataković

Ususret predstavljanju Vladimir Bakarić rekao nam je nešto više o svojoj novoj knjizi i svom iskustvu pisca za djecu i mlade.

Ovaj roman svojevrstan je nastavak romana za djecu objavljenog 2015. godine, koji se zove „Totem straha” i na kojeg sam ja jako ponosan. Taj prvi roman jako dobro je prošao i kod čitatelja i kod struke, a objavljen je i kao knjiga za slijepu i slabovidnu djecu što je meni velika čast. Tako da uz tiskano izdanje postoji i taj CD pa se roman može i slušati. Već dok sam pisao taj prvi „Totem straha” imao sam u glavi i mogući nastavak iako ove dvije knjige mogu funkcionirati potpuno neovisno”, istaknuo je Vladimir Bakarić.

A dok se radnja prve knjige događa u ljeto, radnja druge događa se zimi u posebnom božićnom ugođaju, a ponovno je smještena u Veliku. Od starih likova tu su Indijanac, inače stvarna osoba, Bakarićev prijatelj Željko Blažević-Lelac te dva dječaka, glavni muški likovi. Ostalih likova iz stare knjige nema, nego se pojavljuju novi likovi i to ženski.

Ne želim previše otkrivati kako ne bih kvario užitak čitanja pa ću reći samo da baš ta ženska ekipa sve „zakuha” i kako to biva u romanima za djecu stvari se zakompliciraju i onda se dogodi jedna krasna božićna pustolovina”, kaže autor dodajući kako je pišući ovaj roman izašao iz nekih svojih okvira poigravši se s opisima i s dijalozima, prikazom radnje s više strana, gledanjem iz ženskog kuta… „Čini mi se, kako je ova knjiga, ako ne moja najbolja knjiga, onda barem dosta drukčija u odnosu na sve što sam do sada radio. Pri tome zahvalan sam na doprinosu koji su dali i ilustrator Dubravko Mataković, književnica Sanja Beraković koja je napisala Dodatak, urednica Ružica Pšihistal, ostali suradnici i izdavač, Matica hrvatska Vinkovci, na čelu s predsjednikom Draženom Švageljom”, istaknuo je Bakarić. 

Iako je u „odraslom svijetu” autor većine tekstova pjesama za svoj rock band the Karambol, kada je o romanima riječ, kaže za sada još uvijek nije dobio nikakvu želju pisati za odrasle. „Ne kažem da neću ako se pojavi takav poriv, ali za sada se još uvijek držim književnosti za djecu i za mlade”, istaknuo je naš sugovornik.

A djeca su poseban dio čitalačkoga svijeta, kaže Bakarić, inače i sukreator i aktivni sudionik dva projekta u koji su uključena djeca: Festivala dječje knjige u Vinkovcima i projekta “Grafiti u školi”.

„Mogu reći da sam dobio većinu nagrada koje se mogu dobiti u dječjoj književnosti kod nas i to priznanje struke naravno da godi i jako je važno. Međutim, najvažnije od svega i najljepše od svega, meni najveća nagrada, to su ta druženja s djecom. Imao sam ih, na svu sreću, jako puno i doživio sam stvari koje se ne mogu ničim platiti, a to je, primjerice, kada vam dijete kaže da ste mu najdraži pisac, a neka vaša knjiga njegova najdraža knjiga. To je neprocjenjivo. Reakcije djece, uz sam užitak pisanja, su ono što pokreće i vodi i to je zapravo najveća nagrada”, istaknuo je Vladimir Bakarić.

Za kraj kaže i to kako mu inspiracije nikada ne nedostaje i uvijek u mislima vrti barem dvije tri priče pa tako i sada. Koja će se od njih prva materijalizirati u koricama knjige ostaje za vidjeti.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 4 sata

Ema Midžić najbolja nakon 20 kola Županijske teniske ljetne lige

Privela se kraju Županijska teniska ljetna liga koja je nakon 20 kola dobila svog novog pobjednika. Prošlogodišnjeg pobjednika Tonija Kelića...

Aktualnoprije 5 sati

Nagradu za najboljeg glumca u predstavi „Gospođica Julija” odnio Vladimir Tintor

U skladu sa epidemiološkim mjerama, u srijedu 22.rujna,  otvoren je „24. Art Trema Fest 2021.” u Rumi, a do nedjelje,...

Aktualnoprije 6 sati

Najmlađi članovi Lisinskog u posjetu Čilipima

Najmlađi članovi Folklornog ansambla Lisinski ovoga su vikenda boravili na jugu Hrvatske, u Čilipima. Uzvratni je to posjet KUD-u Čilipi...

Aktualnoprije 7 sati

Dodijeljena priznanja sudionicima akcije „Volim Vinkovce”

U Velikoj gradskoj vijećnici danas je upriličena svečanost dodjele priznanja sudionicima ovogodišnje akcije prigodnog uređenja grada uz Vinkovačke jeseni pod...

Vijestiprije 8 sati

Obilježen Dan policije: Posebne zahvale Stjepanu Draganiću i Veljku Gluhakoviću

Tradicionalnim polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomen obilježja poginulim i nestalim policijskim službenicima, neposredno ispred zgrade policijske uprave, PU...

Aktualnoprije 9 sati

Pronađi posao u drvnom sektoru! Nedostaje 80 radnika

Drvna industrija u županiji vapi za radnom snagom. Stanje je alarmantno, potvrdio je Mijo Ćošković, vlasnik tvrtke Šiška i dopredsjednik...

Aktualnoprije 10 sati

Klub “Strijelac” iz Vinkovaca državni prvak drugu godinu zaredom

U organizaciji Kluba za praktično streljaštvo “Strijelac” Vinkovci u Ceriću je održano Državno prvenstvo u praktičnom streljaštvu. Na prvenstvu je...

Aktualnoprije 11 sati

Besplatan željeznički prijevoz za djecu i učenike osnovnih i srednjih škola

Iz hrvatske Vlade stiže dobra vijest za učenike putnike, a vezana je za željeznički prijevoz. Vlada je, naime, na sjednici održanoj...

Najčitanije