21 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Kazan i J.R. August u sklopu Vrela zvuka u Močvari

Više od autora

- vl promo-


Vrelo zvuka je novi Močvarin projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe. Nakon što su krajem prošle godine na prvom takvom koncertu ugostili Cinkuše, ovaj put predstavljaju grupu Kazan. Kazan će u Močvari nastupiti u četvrtak 15. veljače s početkom u 21 sat. Cijena ulaznice je 30 kn.

Zagrebački sedmeročlani bend KAZAN izvodi glazbu inspiriranu tradicijom Hrvatske i Balkana. Priča o Kazanu počela je etnOrkestrom, projektom koji je nastao 2010. i okupio aktivne sudionike etno radionica diljem svijeta. Članovi etnOrkestra bili su aktivni u mnogim domaćim glazbenim sastavima, a ovaj projekt je obrađivao tradicijske pjesme iz cijelog svijeta.

Potreba za autorskim izričajem iz etnOrkestra je stvorila Kazan koji u fokusu ima izvedbe tradicijskih pjesama Hrvatske i Balkana, te autorske skladbe s etno elementima. Tijekom godina se članstvo Kazana mijenjalo, ali je osnova ostala ista dok se posljednjih dvije godine članstvo ustalilo te sada Kazan djeluje u sastavu: Dunja Bahtijarević (vokal), Lucija Stanojević (violina), Tatjana Bijelić (flauta), Danijel Maoduš (gitara), Zvonimir Mikulandra (gitara), Marko Šturman (udaraljke) i Sebastian Jurić (bas, kontrabas).

Ustaljeno članstvo rezultiralo je i odlaskom u studio kako bi se snimio prvi album kojeg možemo očekivati tijekom godine. Na albumu će Kazan predstaviti svoje viđenje tradicijskih pjesama iz Hrvatske i regije, a sigurno je kako se radi o jednom od najiščekivanijih materijala, barem na hrvatskoj etno sceni.
Do sada je Kazan snimio jedan EP (Kazan, 2013. godine) te snimio dva video spota. Ovaj drugi, za pjesmu ‘Radule’ snimljen je upravo u Močvari, na koncertu povodom 100. izdanja emisije Izvorišta i na pravi način vam predstavlja sve ono što nas očekuje i na ovom koncertu.

Kao specijalni gost Kazana na ovom će koncertu nastupiti J.R. AUGUST. J.R. August je alter ego Nikole Vranića, multitalentiranog autora iz Zaboka. Bilo da nastupa sam s klavirom ili okružen bendom i zborom, Augustov performans u slušatelju pokreće vrtuljak emocija. Svaka pjesma je priča, katkad crnohumoristična, katkad pomaknuto duhovna, katkad jednostavno topla i prisna, ali uvijek iskrena i uvjerljiva.

Nakon što je izdao tri konceptualna EP-a, J.R. August upravo snima svoj prvi dugometražni album ‘Dangerous Waters’. Na njemu će po prvi put na snimci predstaviti i svoj višeglasni zbor kojeg vodi Sebastian Jurić, basist Kazana.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno