- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Kako bi blagdansko slavlje prošlo bez tragedija, već 26. godinu zaredom počinje akcija “Mir i dobro”. Danas počinje legalna prodaja pirotehnike druge i treće kategorije, a ove godine policija s upozorenjem o njihovu rukovanju stiže i u školske klupe.

Neželjene posljedice korištenja pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava su itekako velike. Prošle godine su ozlijeđene 23 osobe, 7 ih je zadobilo teške ozljede. Petero od tih sedmero su djeca mlađa od 14 godina. U odnosu na 2017. godinu, 40 posto je smanjen broj ozlijeđenih. Bilo je 16 ozlijeđenih, od kojih 12 teško. Sedmero od njih su djeca.

Prodaja sredstva teže kategorije kreće u nedjelju, a kupovati se može sve do 8. siječnja. No, ljubitelji takve vrste opasne zabave morat će se strpjeti do 27. prosinca kada će smjeti pucati sve do Nove godine. Kako bi sve prošlo što sigurnije, policija i ove godine organizira akciju ”Mir i dobro”.

“Ako se već kupuju, bitno je da se kupuju u ovlaštenim prodavaonicama zato što su takva sredstva ispitana, a kada se koriste, trebalo bi se dobro proučiti uputa o korištenju”, rekao je Tomislav Vukoja iz Protueksplozivne službe MUP-a čija je osnovna briga da se na tržištu ne prodaje pirotehnika izvan prodavaonica oružja i streljiva i pirotehničkih sredstava koje imaju odobrenje ministarstva.

Kazne za one koji neće poštovati pravila su visoke. Za roditelje i obrtnike iznose 80.000 kuna, dok roditelji djece ili zakonski zastupnici koji dopuštaju da djeca mlađa od 14 godina upotrebljavaju pirotehniku mogu biti kažnjeni od 1000 do 3000 kuna. Za osobe starije od 18 godina i mlađe od 14 godina kazne su i do 15.000 kuna.