Domaći ribari i proizvođači poručili su kako će raznih vrsta slatkovodno ribe u dućanima i ribarnicama diljem Slavonije i Baranje biti dovoljno, no pitanje na koje izbjegavaju odgovoriti jest po kojoj cijeni će se moći nabaviti, piše Glas Slavonije.
Strah građana od rasta cijene ribe uoči Uskrsa jest opravdan jer je tada potražnja i najveća, pogotovo kada uzmemo u obzir kako hrvatski građani godišnje konzumiraju svega dva kilograma slatkovodne ribe. Primjerice som i smuđ, cjenovno, ni do sada nisu bili za svakoga, a poskupljenje od 10 do 15 posto dovelo bi do toga da prosječni Slavonac i Baranjac ovu vrstu ribe neće konzumirati tijekom blagdana. Proizvođači opravdanja za poskupljenja traže u rastu troškova proizvodnje, no teško je prihvatiti činjenicu da kilogram ribe doseže veći iznos od kilograma mesa. Proizvodnja slatkovodne ribe u Hrvatskoj ne prelazi tri tisuće tona, a prema podatcima iz 2020. godine pala je za 456 tona odnosno za 14,7% u odnosu na 2019.
Iako je preporučena konzumacija ribe jednom do dva puta tjedno, Hrvati je unatoč tome pripremaju rijetko, a jedan od razloga je i navika što će dodatno pogoršati sve viša cijena koju građani moraju izdvojiti za kilogram ribe.