Ovaj vikend u Konjičkom klubu „Eohippus“ Vinkovci u okviru projekta „ProŠIRI VIdike“ održana je Horse agility radionica i prikaz Shiatsu tretmana na konju.

Horse agility je disciplina i međunarodni natjecateljski sport u kojem se konj i vodič pješice kreću kroz, preko i ispod raznolikih prepreka te zajednički fokusiraju na jasnu međusobnu komunikaciju i trening s pozitivnim ishodom (sve to na popušten povodac i ular). HA sjajan je za održavanje ljudske i konjske psiho-emocionalne ravnoteže, za opuštanje, poboljšavanje i stvaranje lijepog odnosa s konjem kroz niz zadataka ili jednostavno zajednički rad čini zabavnim i korisnim za oboje.

“Nakon uvodnog predavanja, gospođe Irma Vrbnjak i Iva Bernik učile su nas kako govor tijela i fokus utječu na komunikaciju s konjem, kako prezentirati nepoznate i moguće “strašne” predmete konju s kojim radimo. Nakon prikaza kako proći prepreke Horse Agility poligona, volonteri su aktivno sudjelovali vodeći konje kroz prepreke. Ovo je bilo vrlo zanimljivo jer su se konji sa nekim predmetima susretali po prvi put, te je iskustvo i povjerenjeizmeđu konja i vodiča ovisilo o uspješnosti izvršenja pojednih zadataka. Vrlo smo ponosni što je svih 8 konja uspješno prošlo postavljeni Horse Agility poligon”, ističu u KK “Eohipus”.

Na kraju je uspješno prikazana disciplina Liberty, bez povodca i ulara. Ova disciplina testira svakog konjara i njegov odnos s konjem, a klupska kobila Lori pokazala se kao izraziti talent jer je čak 5 puta prošla Horse Agility poligon s različitim vodičima bez povodca i ulara.


Nakon Horse agilitiya uslijedio je prikaz Shiatsu tretmana na konju. Tretman je provela gospođa Jele Dominis, shiatsu praktičar za konje i jahače. Shiatsu je sveobuhvatni sustav prirodne terapije temeljen na principima tradicionalne kineske medicine. Usmjeren je na traženje uzroka problema umjesto tretiranja simptoma. Regulacijom protoka energije (Qi) kroz kanale (meridijane) koji prolaze tijelom vraćamo tijelu ravnotežu i vitalnost. Protok energije kroz tijelo poboljšava se kombinacijom pritisaka na akupresurne točke, laganim istezanjima i rotacijama. Navedene tehnike poboljšavaju cirkulaciju krvi i limfe, oslobađaju napetost u mišićima i organima, potiču izlučivanje toksina i jačaju imunološki sustav.

“Nakon tretmana, naš najstariji konj Dodo, je odlično reagirao. Već nakon jednog tretmana njegove kretnje su bile puno izdašnije i elastičnije, što mu povećava kvalitetu života u njegovim godinama. Ovo je bilo još jedno lijepo druženje sa volonterima prepuno novih iskustava i znanja”, ističu u KK “Eohipus”.